Medvěděv proti Putinovi nepůjde

Londýn – Ruský prezident Dmitrij Medvěděv se zdráhá jít do prezidentských voleb proti premiérovi a exprezidentovi Vladimiru Putinovi. Myslí si, že by to mohlo narušit plnění jejich společných politických cílů. Medvěděv nicméně v rozhovoru pro britský list Financial Times připustil, že o druhý prezidentský post by stál.

„Jakýkoli vedoucí představitel, který zastává takový post, je prostě povinen chtít znovu kandidovat,“ prohlásil Medvěděv. 

Jenže co když se do boje o prezidentské křeslo přihlásí i premiér Vladimir Putin? Tady už tak suverénní odpověď od ruského prezidenta britští novináři nedostali. „S Vladimirem Putinem, mým kolegou a přítelem, přece jen reprezentujeme stejnou politickou sílu a v tomto smyslu by konkurence mezi námi mohla vlastně poškodit ty úkoly a cíle, jejichž realizaci jsme si předsevzali,“ řekl Medvěděv. 

Zatím ale stále není jasné, zda bude kandidovat jeden z nich, nebo dokonce oba. „Už nebudete dlouho čekat, bude to správné rozhodnutí pro Rusko i pro mě osobně,“ přislíbil brzké rozluštění tajenky ruský prezident. Prezident se v Rusku bude volit už příští rok v březnu.