Kdo chtěl na party k malému Blairovi, musel zaplatit

Londýn – Britský expremiér Tony Blair uspořádal na svém sídle za 126 milionů korun v Buckinghamshiru party pro svého syna. Pozval jeho spolužáky i s rodiči. Jenže po účastnících chtěl za vstup na oslavu 10 liber. Tvrdil přitom, že je to na autobus z Londýna do jeho sídla. Objevily se hlasy, že je to přinejmenším zvláštní, když si Tony Blair dosud vydělal v přepočtu nejméně 700 milionů korun od doby, kdy skončil jako premiér, a jeho žena má podle odhadů jmění za 400 milionů korun. Expremiér se nakonec chytl za nos a řekl, že kdo platit nechce, nemusí.

Oslavu malého Blaira doprovázela přísná bezpečnostní opatření. Expremiér si nepřál, aby rodiče s dětmi jezdili k jeho sídlu, nabídl jim proto, že účastníky party odveze z centra Londýna autobus. Jenže za to chtěli Blairovi poplatek 10 liber.

A to vyvolalo pobouření. Jedna z matek říká: „Jsem vzteky bez sebe. Blairovi jsou bohatí a mohou si to dovolit, jenže rodiny v okolí jsou chudé.“

Blairovi proto nakonec otočili a prohlásili, že za děti a rodiče, kteří si nemohou dovolit zaplatit, poplatek uhradí. Jejich mluvčí potvrdil: „Souhlasili, že pokud si rodina nemůže dovolit zaplatit, pak by platit neměla.“

I když Blairovi vydělávají miliony, proslýchá se, že jsou velmi spořiví. Rádi navíc využívají štědrosti jiných lidí. Tisíce tak šetří třeba za dovolené. Nechali se například pozvat na Barbados sirem Cliffem Richardem, dovolenou zadarmo také strávili v toskánském sídle italského šlechtice Girolama Strozziho a stejně tak je hostil v Miami i člen skupiny Bee Gees Robin Gibb. Kritika se na hlavu Blairových navalila i za to, že Cherie na portálu eBay prodávala podpis svého manžela za 10 liber.