EU přitvrdila vůči Bělorusku, Libyi a Sýrii

Brusel - Evropská unie se dnes dohodla na zpřísnění ekonomických sankcí vůči Bělorusku. Zmrazí aktiva tří společností s vazbami na autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka a na seznam nežádoucích osob v EU přibylo několik dalších běloruských podnikatelů. Cílem sankcí je zvýšit nátlak na Lukašenkův režim, aby přestal potlačovat opozici. Zásahy proti ní zesílily v prosinci po prezidentských volbách, v nichž Lukašenko zvítězil - jeho odpůrci tvrdí, že podvodem.

Ministři zahraničí zemí Evropské unie dnes v Lucemburku také ostře odsoudili režim libyjského vůdce Muammara Kaddáfího s tím, že jeho „zločiny proti lidskosti“ nemohou zůstat bez trestu. Vyzvali Kaddáfího zastánce, aby se od něho distancovali. EU rovněž zesílila sankce proti libyjskému vládnímu režimu zařazením šesti přístavů pod kontrolou Kaddáfího sil na listinu institucí se zmraženými aktivy. Nebylo zveřejněno, o které konkrétně jde.

Ministři EU také oznámili, že chtějí rozšířit sankce proti Sýrii v reakci na prohlubování násilí proti odpůrcům tamější vlády. Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg si ale od případných dalších kroků EU vůči Sýrii příliš neslibuje. „Budeme něco dělat, ale já osobně mám pochyby, že by to mělo veliký účinek nebo výsledek. Prostě mocenská situace je tam taková, jaká je,“ řekl.

Události, komentáře k situaci v Sýrii (zdroj: ČT24)

Nové restrikce proti Bělorusku mají přispět ke zvýšení finančního tlaku na vládu. Jde už o několikáté posílení sankcí proti režimu Lukašenka, vůči němuž jsou opatření také zacílena. Kromě něj na seznamech „zakázaných“ figurují různí další představitelé státní moci, soudci a žalobci, kteří se podíleli na zásazích vůči opozici nebo na odsouzení opozičních předáků, které unie považuje za neodůvodněné. Jde už o zhruba 200 lidí či firem.

Evropská unie Lukašenka a jeho režim dlouhodobě kritizuje kvůli potlačování lidských práv, svobody tisku a vyjadřování a represím tamních úřadů vůči opozici. Letos byly v Bělorusku odsouzeny už zhruba tři desítky opozičních předáků, vesměs pak za účast v prosincových demonstracích kvůli kontroverzním prezidentským volbám.