Rio čistí před fotbalem a olympiádou favely

Rio de Janeiro - Brazilské bezpečnostní síly obsadily největší slum v Riu de Janeiro. Odehrálo se to bez problémů a bez jediného výstřelu: policie obyvatele favely (slumu) Mangueira předem informovala a požádala je o spolupráci při hledání překupníků drog a zbraní. Brazílie se v Riu snaží zajistit bezpečnost před chystaným světovým šampionátem ve fotbale v roce 2014 a před olympiádou, která tam bude ještě o dva roky později.

Do úzkých uliček chudinské čtvrti vjelo 800 příslušníků policie a speciálních jednotek v neděli těsně před rozbřeskem. Rychle obsadili klíčové body milionového slumu - největšího v celém Riu. Obrněné transportéry a vrtulníky měly připravit místní pouliční gangy o chuť vzdorovat. Zabaveno bylo také několik metráků kontrabandu.

Zásahová jednotka shazovala z vrtulníků letáky s fotografiemi hledaných zločinců spolu s telefonním číslem, na něž mohou občané zavolat policii případné informace o drogových bossech a ukrývaných zbraních. Podle brazilských médií většina obyvatel Mangueiry s policií spolupracovala.

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)

José Beltrame, ministr vnitra:

„Jde nám o to ukázat místním lidem, že se vyplácí žít na správné straně zákona a že se stát o ně postará.“

Mangueira, která je rovněž domovem jedné z nejznámějších škol samby, je 18. favelou, kterou úřady v poslední době obsadily. Podařilo se to bez jediného výstřelu, při předchozích akcích v ostatních chudinských čtvrtích to přitom vypadalo jako na bitevním poli. Mangueira leží nedaleko stadionu Maracana.