Pan Ki-mun obhájil post generálního tajemníka OSN

New York – Současný generální tajemník OSN Jihokorejec Pan Ki-mun dnes podle očekávání obhájil svůj post. Do volby totiž nastupil jako jediný kandidát a již předem si zajistil jednomyslnou podporu Rady bezpečnosti. V úřadu tak bude do konce roku 2016. Pan v děkovné řeči prohlásil, že znovuzvolení je pro něj nevýslovná pocta, a slíbil, že organizace bude pokračovat v roli jednotícího prvku v době globálních změn. Její úlohou je stát v čele nového propojeného světa

Šestašedesátiletý Pan svou kandidaturu oficiálně představil počátkem června. O své podpoře ho ujistili přední světoví státníci, včetně amerického prezidenta Baracka Obamy. V pátek se pro jeho znovuzvolení vyjádřila i patnáctičlenná Rada bezpečnosti OSN a jednomyslné bylo i dnešní hlasování ve Valném shromáždění.

Pan je v úřadu od ledna 2007, kdy vystřídal charismatického nositele Nobelovy ceny za mír Kofiho Annana, původem z Ghany. Druhé funkční období zahájí 1. ledna příštího roku. Ke znovuzvolení mu pogratulovali americká vyslankyně v OSN Susan Riceová, francouzský prezident Nicolas Sarkozy nebo prezident Evropské unie Herman Van Rompuy.

Generální tajemník po znovuzvolení

„Mám před sebou mnoho rozpracovaných úkolů. Příliš mnoho lidí hladoví. Příliš mnoho dětí každý den zbytečně umírá.“

Pan Ki-mun má pověst nevýrazného úředníka. V minulosti byl také kritizován za to, že přehlížel porušování lidských práv v silných zemích, například v Číně či v Rusku. Vysloužil si naopak chválu za úsilí vést celosvětový boj proti globálním klimatickým změnám, za podporu jadernému odzbrojení nebo za zvýšení podílu žen ve vedoucích funkcích v OSN.

Generální tajemník je nejvyšším správním úředníkem OSN, má právo upozornit Radu bezpečnosti OSN na jakýkoliv problém, který podle jeho názoru ohrožuje světový mír, a podává Valnému shromáždění výroční zprávu a další potřebné informace o činnosti OSN. Do funkce je jmenován Valným shromážděním OSN na pětileté funkční období, které začíná 1. lednem a končí 31. prosincem.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/United Nations