Súdánská vojska se stahují z Abyei, v Kurdufánu trvá napětí

Addis Abeba - Sever a jih Súdánu se dohodly na stažení vojsk ze sporné oblasti Abyei. Nedávno se tam bojovalo a hrozilo, že spor zmaří dohodu o rozdělení Súdánu na dva státy. Zprostředkovatelem dohody byl bývalý jihoafrický prezident Thabo Mbeki. Sever a jih Súdánu, které proti sobě po několik desetiletí vedly občanskou válku, se na demilitarizaci hraniční oblasti v zásadě dohodly minulý týden. Napětí však dál vyvolává situace ve státu Jižní Kurdufán, kde súdánské síly podle USA hrozí útoky na letadla OSN. Jih se má na základě výsledků referenda odtrhnout 9. července.

Dohodu podepsaly Súdánské lidové osvobozenecké hnutí (SPLM), reprezentující jih, a súdánská vláda, řekl Mbeki novinářům v etiopské Addis Abebě. Dokument počítá se stažením ozbrojených složek severu i jihu a rozmístěním etiopských mírových jednotek v Abyei. O jejich mandátu podle Mbekiho budou nyní oba súdánští rivalové s etiopskou stranou jednat.

Abyei, spornou oblast na společné hranici, si před vyhlášením samostatnosti nárokují obě strany. Do oblasti 21. května vpadly severosúdánské jednotky, z ní pak kvůli střetům uprchly desetitisíce lidí. Podle Mbekiho budou v regionu operovat policejní složky, jejichž počet a složení má určit společný výbor představitelů arabského severu a křesťanského a animistického jihu. Ten má dohlížet i na správu oblasti a bezpečnostní situaci.

Vydáno pod