Šestnáctiletá Bulharka už má tři děti

Sofia – Už tři děti porodila ve svých 16 letech Bulharka Tinka Angelovová. Poprvé otěhotněla ve třinácti a provdala se o rok později. Kvůli těhotenství byla nucena odejít ze školy. Nyní žije v chudobě ve středobulharském Saedinenie a stará se o dva syny a dcerku. Pohlavní styk a manželství jsou v Bulharsku povoleny od 16 let. Místní úřady ale často přivírají oči nad mladšími manželstvími v zemědělských oblastech. Manžel Anegelovové Biser je o devět let starší.

Případ Angelovové je součástí bulharských sporů o takzvanou ukradenou nevinnost. Regionální prokurátor Georgi Kacarov tvrdí, že kvůli odhalování takovýchto nelegálních manželství se již roky obrací na soud. „Podle zákona by viníci mohli dostat až dvouletý trest vězení a rodiče tři roky za mřížemi. Když jsou oba manželé mladší 16 let, je toho málo, co můžeme udělat, ale dospělí viníci by měli být potrestáni,“ řekl Kacarov.

Úřady však zákony neberou v úvahu a děti samy si nejsou vědomy, že takováto manželství jsou protiprávní. Sňatky navíc často dohodnou rodiče. „Ačkoli formálně existuje mnoho důkazů, že se stal přečin, je zde přesvědčení kvůli tradicím a specifické kultuře toto nepovažovat za zločin,“ uvedl úřad vrchního prokurátora.