Asad vyhlásil amnestii - nikoliv ale pro „sabotéry“

Damašek - Syrský prezident Bašár Asad vyhlásil amnestii vztahující se na trestné činy spáchané do 20. června. Avizoval ji už v pondělním projevu, v němž také slíbil do srpna volby a do září reformy. Asad v projevu před univerzitními studenty prohlásil, že chce rozšířit amnestii vyhlášenou už v květnu. Ta se vztahovala na politické vězně a od května jich byly údajně už propuštěny stovky.

Rozšířená amnestie má rozlišovat mezi pokojnými demonstranty, vyjadřujícími své legitimní potřeby, a sabotéry. Tak Asadův režim označuje údajné původce násilností při nynějších nepokojích. O život při nich přišlo na 1 400 lidí a 10 tisíc dalších bylo zřejmě zatčeno.

Asadův pondělní projev byl zklamáním pro západní země i pro syrskou opozici. Prezident současnou krizi v Sýrii považuje za výsledek zahraničního spiknutí a práci sabotérů. Slíbil do září reformy, mezi nimiž má být ukončení politického monopolu strany Baas. Opozice ale tvrdí, že na podobné návrhy a výzvy k dialogu je už pozdě. Očekávala od prezidenta přísné potrestání lidí odpovědných za zabíjení civilistů.

Rozhovor s Pavlem Vondrou (zdroj: ČT24)

Asadovi stoupenci dnes v řadě měst uspořádali manifestace na jeho podporu, ale přinejmenším na dvou místech se střetli s jeho odpůrci. Nepotvrzené zprávy hovoří o sedmi mrtvých.

V centru Damašku se dnes konala manifestace Asadových stoupenců. Přišlo jich několik tisíc a ulice kolem centrálního náměstí byly zablokovány lidmi. Přišli i z okolí metropole, mnozí nesli syrské vlajky a provolávali hesla na Asadovu podporu.  

Prezidentovi stoupenci manifestovali také v Homsu, Hamá a Majádínu, kde zároveň demonstrovali jeho odpůrci. Na straně Asadových přívrženců zasáhli vojáci a bezpečnostní síly.