Unie bude osmadvacítka, Chorvatsko přistoupí 1. 7. 2013

Lucemburk – Chorvatsko se 1. července 2013 stane členem Evropské unie. Ještě letos během polského předsednictví budou podepsány potřebné dokumenty. Informoval o tom polský ministr pro evropské záležitosti, který se dnes účastní zasedání ministrů sedmadvacítky v Lucemburku.

Ministři dnes na schůzce v Lucemburku dolaďovali před unijním summitem harmonogram přijetí Chorvatska. Ve čtvrtek a v pátek by pak čelní představitelé sedmadvacítky měli dát uzavření přístupových jednání definitivní zelenou. Poté bude následovat vypracování přístupové smlouvy, jednotlivé členské země ji pak budou muset ratifikovat. 

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nečeká, že by se mohla ratifikace nějak zkomplikovat. Dodal také, že Česko vždy vstup Chorvatska podporovalo. „My jsme byli vždycky pro to, aby mohlo Chorvatsko co nejdříve začít přístupová jednání, a hlavně jsme byli proti tomu, aby se dodatečně dávaly Chorvatsku další podmínky nebo se stěžovala jejich cesta do Evropské unie. Těch předsudků vůči Chorvatsku byla spousta. Doufám, že už se vyčerpaly,“ prohlásil ministr.  

Telefonát Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)