Rusko a Francie si notují, a to nejen Mistral

Paříž – Rusko coby zbrojní velmoc vůbec poprvé nakupuje ve velkém vojenskou techniku ze zahraničí – konkrétně ve Francii. Od ní má totiž na základě čerstvě podepsané dohody odebrat dvě vrtulníkové lodi třídy Mistral. Premiér Vladimir Putin dnes přijel do Paříže lobbovat za to, aby se další dvě stavěly už v ruských loděnicích, ale podle francouzských plánů a s nakoupenou technologií.

Vztahy mezi Paříží a Moskvou vzkvétají. Přispělo k tomu i uzavření dohody o dodávce dvou francouzských vrtulníkových lodí třídy Mistral do Ruska. Kontrakt v odhadované hodnotě 1,2 miliardy eur se vyjednával téměř dva roky.

„Podpis dohody dobře ilustruje, že spolupráce mezi Francií a Ruskem dosáhla strategické úrovně a těší se vytrvalé podpoře ze strany hlav obou států,“ prohlásil francouzský prezident Nicolas Sarkozy. 

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Rozšíření ruského vojenského arzenálu o plavidla schopná přepravovat 16 helikoptér a 750 vojáků a vybavená západními komunikačními technologiemi ale zneklidňuje Washington a jeho alianční spojence z Pobaltí, jakož i Gruzii, která má s ruskou invazí nejčerstvější zkušenost. A nelíbí se ani Japonsku, které s Ruskem vede teritoriální spor o jižní část Kurilských ostrovů. 

Spolupráce mezi Paříží a Moskvou se mezitím úspěšně rozvíjí i v dalších oblastech. Francie například od Rusů koupí desítku nosných raket Sojuz v celkové hodnotě přesahující 400 milionů eur pro svůj kosmodrom ve Francouzské Guayaně. Rusko zase nově vyslovilo podporu kandidatuře francouzské ministryně financí Christine Lagardeové do čela Mezinárodního měnového fondu. „Mohu říct, že paní Lagardeová se v Rusku těší velmi dobré pověsti. Není pochyb, že by si zasloužila stanout v čele MMF,“ řekl k tomu Putin. 

Neshody naopak mezi Paříží a Moskvou panují v postoji k Sýrii. Putin považuje brutální potlačování protivládních demonstrací syrským režimem za vnitřní záležitost suverénního státu a odmítá, aby se do věci vkládala Rada bezpečnosti OSN. Za situace, kdy se připravuje rezoluce proti syrskému režimu, Putin na tiskové konferenci řekl, že „zasahování do záležitostí svrchovaného státu je bezperspektivní“. Rusko navíc již předtím naznačilo, že bude případné snahy vetovat.   

Francouzský premiér François Fillon naopak k zásahu v Sýrii vyzval. Prohlásil, že Rada bezpečnosti „už nemůže zůstat němá“.

Rakety Sojuz
Zdroj: ČT24