Britští vojáci se bojí prodlužování bojů v Libyi

Londýn/Tripolis - Britské letectvo se obává o svoje kapacity vzhledem k souběžnému nasazení v Libyi a v Afghánistánu. Uvedl to dnes pro list Daily Telegraph druhý nejvyšší představitel britského letectva generál Simon Bryant. Při dnešních operacích nad Libyí ztratila aliance jeden vrtulník. NATO však popřelo informaci libyjské státní televize, že by se jednalo o bojový stroj Apache.

Bryant ve svém vyjádření pro britský list zdůraznil, že práce v mnoha oblastech vytváří pro letce napětí. Generál uvedl, že absence strategického směřování operací zároveň oslabuje důvěru ve velení. Vojenské operace v Libyi byly 1. června prodlouženy o tři měsíce.

Generál Simon Bryant:

„Je cítit znepokojení nad očividnou neexistencí strategického směřování, které omezuje důvěru v nejvyšší velení.“

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Podobné obavy zazněly před týdnem z úst šéfa britského námořnictva, admirála Marka Stanhopea, který doporučil zvážit priority nasazení britských jednotek, pokud by měla operace v Libyi trvat déle než šest měsíců.

Premiér David Cameron ale oběma generálům ostře vzkázal, že se mají místo řečnění raději věnovat boji. Zdůraznil, že britské jednotky budou v libyjské operaci nasazeny tak dlouho, jak to bude nutné. „Jsem přesvědčen, že jsme schopni udržet tuto misi… Čas je na naší straně, ne na straně Kaddáfího,“ uvedl Cameron.

Za požadavek na stažení italských vojsk z operací v Libyi dnes kritizoval italský prezident Giorgio Napolitano vládní Ligu severu. Ta tvrdí, že pouze zastavení operací proti režimu Muammara Kaddáfího zastaví proud uprchlíků, kteří míří do jižní Evropy. „Italská vláda a její evropští partneři by měli vydávat peníze na rozvoj demokracie, a nikoli na bomby,“ uvedl ministr vnitra Roberto Maroni z Ligy severu.

Ministr zahraničí Franco Frattini v reakci jednoznačně vyloučil stažení italských vojsk. „Mise jsou potřebné a musejí být vnímány v rámci mezinárodní spolupráce. Neexistuje jednostranný ústup,“ uvedl Frattini.

Severoatlantická aliance při dnešní operaci nad libyjským územím ztratila jeden ze svých vrtulníků. Podle libyjské státní televize se jednalo o bojový stroj Apache. To však NATO popřelo s tím, že se jednalo o bezpilotní průzkumný vrtulník. Aliance nehodu vyšetřuje. Podle agentury Reuters jde o první alianční ztrátu od počátku operací 31. března. V březnu se při operacích nad Libyí zřítil americký letoun F-15, posádka se však včas katapultovala.