Makedonci dráždí obří sochou Alexandra Velikého

Skopje - Makedonie dnes v centru hlavního města Skopje vztyčila monumentální sochu Alexandra Velikého. Je to další krok, kterým si pohněvala Řecko. Prý mu krade jeho historické a kulturní dědictví. Atény to považují za provokaci. Vadí jim i samotný název státu Makedonie, a to kvůli jeho vlastní stejnojmenné provincii.

Makedonci dnes v metropoli se slzami štěstí sledovali vztyčení obrovské sochy Alexandra Velikého. Bronzová postava s koněm je vysoká 13 metrů a betonový podstavec, na kterém stojí, měří deset metrů. Když jeřáb 48tunovou sochu zvedl, okolní dav zajásal. Zpívala se státní hymna a vlastenecké písně. 

Jenže dnešní událost vzbuzuje kritiku v Řecku, makedonská vláda proto zatím sochu nepojmenovala a hovoří o ní jen jako o válečném jezdci, a nikoli jako o Alexandru Velikém. Řekové totiž tvrdí, že Alexandr je helénská postava, a proto náleží Řecku. 

Řecké ministerstvo zahraničí před týdnem sochu ostře kritizovalo. Označilo ji za provokaci a varovalo, že si Makedonie takovými činy jen zkomplikuje přijetí do EU. 

Připomínky má i Brusel. „Pokud Makedonie bude pokračovat v akcích, které Řecko chápe jako provokace, a selže v rychlém zavádění reforem, může ztratit svůj kandidátský status na členství v EU,“ varoval eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle.   

Skopje a Atény se ale nepřou jen o postavu Alexandra Velikého. Již 18 let se hádají o název Makedonie. Stejné jméno totiž nese i řecká oblast na severu země. Atény však tvrdí, že název Makedonie je výlučně řeckým kulturním dědictvím. Makedonie se proto musela v roce 1993 stát členem OSN pod názvem Bývalá jugoslávská republika Makedonie (FYROM).