Obměněný kabinet premiéra Papandrea dostal důvěru

Atény - V noci na dnešek byla obměněnému řeckému kabinetu premiéra Jorgose Papandrea vyslovena důvěra těsnou většinou - 151 hlasy z celkových 300 poslanců. 143 poslanců bylo proti a dva se hlasování zdrželi. Poslanci rozhodovali pod nátlakem zemí eurozóny, které podmínily svou další finanční pomoc právě řeckými úsporami a slíbenou privatizací.

Hlasování o důvěře vládě, v níž hlavní změnu představovalo obsazení postu ministra financí Papandreovým dlouhodobým kritikem Evangelosem Venizelosem, začalo v úterý pozdě večer. Přežití hlasování o důvěře je pouze prvním krokem, po kterém má následovat schválení balíku tvrdých úsporných opatření, jež mají státní kase přinést kolem 30 miliard eur.

Dále bude následovat schválení masivní privatizace, díky níž by vláda měla obdržet do roku 2015 dalších asi 50 miliard eur. Řekové musí do 15. července dostat celkem 12 miliard eur, což je pátá část z loni slíbené pomoci v celkové výši 110 miliard eur, jinak se ocitnou bez finančních prostředků a zbankrotují.

Jorgos Papandreu, řecký premiér:

„Tohle je naše jediná cesta z krize. Pokud zaváháme, zalekneme se a zahodíme ji, bude nás soudit historie.“

Ministři financí eurozóny se v neděli v Lucemburku dohodli, že až Řecko schválí úsporná opatření, tuto část pomoci uvolní a teprve poté se budou zabývat novým záchranným programem, který by podle odhadů měl opět překročit 100 miliard eur.

Před budovou parlamentu v centru Atén se v úterý opět shromáždil několikatisícový dav demonstrantů, kteří jakékoli úspory provázené zhoršením životní úrovně všedních lidí rezolutně odmítají.

Řecká vláda má důvěru (zdroj: ČT24)
Řekové v Aténách v průběhu generální stávky protestují proti vládním škrtům
Zdroj: ČT24/ČTK