Galliano je kvůli výrokům o Hitlerovi před soudem

Paříž – V Paříži dnes začal odložený soudní proces s britským módním tvůrcem Johnem Gallianem kvůli dvěma incidentům, při nichž se údajně dopustil antisemitských urážek. Rozsudek by měl být vynesen za několik týdnů. Hrozí mu pokuta 22 tisíc eur a půlroční vězení. Obhajoba tvrdí, že se neovládal, protože byl závislý na alkoholu a prášcích.

Padesátiletý bývalý umělecký ředitel pařížského módního salonu Dior přišel do soudní síně vedlejším vchodem, aby se vyhnul houfu čekajících novinářů. Síň je podle AFP zaplněna „jako ve velkých dnech“.

Galliano se dnes před soudem přiznal k závislosti na alkoholu, uspávacích prášcích a valiu. Prý si moc dobře nevzpomíná, co se stalo. Byl prý pod velkým pracovním tlakem a bral množství léků.

V procesu má svědčit pět svědků, kteří by měli potvrdit nebo vyvrátit, že Galliano žalovatelné výroky skutečně pronesl. Loni v říjnu prý v jedné pařížské kavárně jedné návštěvnici řekl, že je „zk… škaredá židovská děvka“, letos v únoru v téže kavárně jiné ženě, že je „špinavý židovský ksicht“, a jejího společníka údajně označil za „zk… asiatského bastarda“.

Kromě toho v únoru britský bulvární list The Sun zveřejnil video, na němž Galliano uráží v baru lidi u vedlejšího stolu s použitím podobných výrazů a říká, že miluje Hitlera, za něhož „by vaše matky a vaši otcové skončili v plynu“. Nahrávka je údajně z loňského 12. prosince.

Obhájce Aurelien Hamelle:

„Chce se omluvit lidem, které urazil. Žádá o odpuštění a po létě hodlá obnovit svou pověst i profesi.“

Po skandálu, který vypukl po únorovém incidentu, dal Dior Gallianovi výpověď a později musel návrhář odejít i ze salonu, který sice nesl jeho jméno, ale který z 92 procent patří rovněž Dioru. Proslulý salon se s Gallianem rozešel, přestože ten byl díky svým výtvorům v posledních letech jeho hlavním trumfem. Galliano od té doby ve světě módy nepůsobí. Podle svého advokáta se v USA podrobil dvouměsíční detoxikační kúře.

John Galiano míří k pařížskému soudu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP