Žraločí ploutve hitem, hrozí vymření

Los Angeles - Žraloci jsou na mnoha místech zeměkoule v ohrožení. Na vině je především intenzivní lov. Kvůli ploutvím nebo játrům jsou rybáři schopni pozabíjet miliony těchto ryb ročně. Zmrzačený žralok přitom umírá na platu korálů dlouho, buď se udusí, nebo vyhladoví. Ekologové se snaží prosadit zákony na jejich ochranu. V Kalifornii chtějí zakázat dovoz žraločích ploutví a výrobků.

Žraločí ploutve se stávají zlatým hřebem například opulentní hostiny v Číně. Miska polévky ze žraločích ploutví se v Asii prodává v přepočtu až za 1 500 korun. Spousta zemí takové praktiky odsuzuje - ve Spojených státech již platí zákaz lovu žraloků kvůli ploutvím, teď navíc jednotlivé státy přijímají zákony zakazující dovoz ploutví a výrobků z nich.

Peter Knights, výkonný ředitel organizace WildAid:

„Intenzivní lov žraloků, za který z velké části může vysoká poptávka po jejich ploutvích, způsobil jen za posledních patnáct let pokles jejich stavů až o 90 procent. Každoročně je zabito až sto milionů žraloků. Dá se hovořit o celosvětovém decimování žraločí populace.“

Reportáž Lucie Horáčkové (zdroj: ČT24)

Proti zvažovanému zákazu se ovšem bouří asijští přistěhovalci, kteří ve Spojených státech žijí. Třeba San Francisco je z jedné třetiny asijské. „Žraločí ploutve jsou součástí čínské gastronomie už více než pět tisíc let. Můžeme jíst vepřové, kuřata nebo ryby, proč bychom tedy neměli jíst tento druh ryb,“ míní manažer čínské restaurace Andrew Poon. Navrhovatelé zákona nesouhlasí a snaží se získat co nejširší podporu. Zaangažovali proto do kampaně třeba oblíbeného basketbalistu čínského původu Jao Minga. „Bude to pro nás všechny dobré. Tady jde o víc než jen o nějaké kulturní odlišnosti. Jde tu o lidskost, o zacházení s celým oceánským ekosystémem,“ prohlásil Paul Fong, kalifornský poslanec.

Ochránci přírody se ale obávají, že už může být pozdě. Lov žraloků nabral na obrátkách takovým způsobem, že se na čínských tržištích dají výrobky ze žraločích ploutví koupit za pár dolarů. „Dříve to byl pokrm králů, teď žraloky lovíme s použitím téměř průmyslových metod,“ podotkl Knights.

Keňa připravuje zákon zakazující lov žraloků

Vědci v Keni se navíc snaží přijít na to, proč klesá počet žraloků velrybích – mírumilovných obrů, kteří se živí planktonem a malými rybkami. Doufají, že pomůže sledovací zařízení. „Jsou v něm titanové dráty, které se žralokům velrybím v těle nezanítí, což je velmi důležité. Zařízení vydrží 5 let,“ řekl Volker Bassen z Východoafrické společnosti velrybích žraloků. Žraloky velrybí současné zákony v podstatě nechrání, v Keni ale připravují zákon, který by měl lov žraloků zakázat. Zatím není jisté, jestli se ho podaří prosadit.

Ekologové varují, že zatímco před pěti lety průměrně zaznamenávali pět žraloků denně, dnes je to už pouze jeden či žádný. Na palubu svých lodí s sebou často berou turisty - jejich peníze totiž pomáhají. „Lidé by rozhodně neměli vynechat setkání se žralokem velrybím. Je to nejkrásnější zvíře v celém oceánu,“ míní jedna z turistek Petka Vondrová.

Vydáno pod