V Jemenu ozbrojenci osvobodili z věznice radikály z al-Káidy

Saná – Nejmíň 62 vězňů, mezi nimi i radikálové z al-Káidy, uprchlo z vězení v jižním Jemenu. Pomohl jim k tomu útok jejich spolubojovníků na věznici. Al-Káida těží z toho, že se prezident Sálih potýká s masovými protesty opozice. Většina vojáků, která proti al-Káidě bojovala, se přesunula do hlavního města Saná. Spojené státy proto zintenzivněly své skryté aktivity proti radikálům v zemi.

Ranní incident ve věznici ve městě Mukallá si vyžádal život jednoho z vojáků a tři zraněné. Útočníci odzbrojili ostrahu. „Ozbrojenci pálili na brány věznice, vyměnili si střelbu se strážci, jednoho zabili, tři zranili,“ popsal situaci člověk z bezpečnostních služeb. 

„Muži spojení s al-Káidou a vyzbrojení automatickými puškami zaútočili na hlavní věznici v Mukalle, kde bylo vězněno asi sto členů al-Káidy,“ informoval zdroj. Šesti desítkám vězňů se podařilo uprchnout. Mezi nimi jsou podle úřadů i teroristé nebo lidé, kteří kvůli teroristickým útokům čekali na proces. 

Mukallá je střediskem jižní provincie Hadramaút. Na jemenském jihu panuje stále větší chaos, protože vláda je zaměstnána opozičními protesty. V jižních oblastech nacházejí útočiště členové al-Káidy z Arabského poloostrova a v minulých dnech se jim podařilo zmocnit se některých měst.

Vydáno pod