Má Slovensko také heparinového vraha?

Bratislava - Sanitář v bratislavské Univerzitní nemocnici na Kramárech podal těžce nemocné pacientce s nízkým tlakem injekci s lékem, který slouží ke snížení krevního tlaku. Třiašedesátileté ženě následně selhalo srdce a zemřela. Policie případ vyšetřuje jako vraždu, kriminalisté však prověřují, zda v tomto případě nešlo o eutanazii. Mužovi v případě odsouzení hrozí až doživotí. Asistovaná sebevražda na Slovensku není povolena, vyšetřovatelé zatím nemají důkazy, že by žena o eutanazii žádala.

Sanitář se k činu přiznal nejdřív svému spolubydlícímu na ubytovně a během výslechu také policii. V současnosti je muž z vesnice Omšenie nedaleko Trenčína ve vazbě. Kriminalisté zjišťují, zda se jedná o ojedinělý případ, nebo zda sanitář podal smrtící léky více pacientům. Chce proto prověřit všechna úmrtí v době, kdy měl službu.

Podobný případ se stal v roce 2006 v Česku, kde pracovník anesteziologicko-resuscitačního oddělení havlíčkobrodské nemocnice Petr Zelenka podával pacientům heparin. Soudy Zelenkovi prokázaly, že zavraždil sedm lidí a u dalších deseti se o to pokusil. Dostal za to doživotní trest.