Čínské úřady propustily Aj Wej-weje na kauci

Peking - Čínské úřady propustily na kauci disidentského výtvarníka Aj Wej-weje. Oznámila to dnes agentura Nová Čína s vysvětlením, že Aj se ke svým trestným činům, tedy k daňovým únikům, přiznal. Dalším důvodem prý je jeho chronické onemocnění. Tajné věznění Aj Wej-weje, který patří v zahraničí k nejznámějším čínským disidentům, vyvolalo rozhodné protesty v západních zemích i v zahraničních kulturních centrech.

Podle Ajovy sestry Kao Ke se výtvarník vrátil do svého domova v Pekingu. Prý je v dobrém zdravotním stavu, nicméně výrazně ztratil na váze. Umělec dlouhodobě trpí vysokým krevním tlakem a cukrovkou. V internaci, která ale nebyla v běžné věznici, se o něj podle všeho dobře starali. Umožňovali mu dlouhé vycházky a pravidelně mu kontrolovali tlak.

„Aj Wej-wej byl propuštěn na kauci za dobré chování, protože se přiznal ke svým trestným činům a také kvůli chronické nemoci, kterou trpí,“ citovala Nová Čína policii v metropoli Pekingu. Při rozhodování o propuštění bylo vzato v úvahu i to, že Aj několikrát opakoval, že je připraven neuhrazené daně zaplatit. Umělcova rodina veškerá obvinění odmítá.

Avantgardní výtvarník Aj Wej-wej, který má s čínským komunistickým režimem napjaté vztahy už dlouhá léta, byl zatčen v době řady zátahů proti disentu začátkem dubna, když se chystal odletět z Číny. Od té doby byl vězněn na neznámém místě poblíž Pekingu. Jeho manželka jej směla pod dozorem navštívit pouze jednou.

Aj Wej-wej se jako architekt účastnil například projektu výstavby „Ptačího hnízda“, stadionu budovaného speciálně pro olympijské hry v Pekingu v roce 2008. Hry dokonce nazval „nuceným úsměvem“ Číny. Tvrdé kritiky zaměřené na čínské vůdce, které Aj nazval gangstery, a jeho zapojení do humanitárních aktivit z něj udělaly nepřítele vládnoucího režimu.

S režimem bojoval i jeho otec, slavný básník Aj Čching. Byl poslán do pracovního tábora, později byl ale rehabilitován.

Stadion Ptačí hnízdo
Zdroj: ČT24
Vydáno pod