Somálský sekerník dostal za útok na karikaturistu rok navíc

Kodaň - Dánský odvolací soud dnes na deset let prodloužil Somálci Mohamedu Geelemu trest za pokus o zabití karikaturisty Kurta Westergaarda, jehož kresby proroka Mohameda v roce 2006 vyvolaly poprask mezi muslimy. Státní žalobci, kteří se proti původnímu trestu odvolali, přitom pro odsouzeného žádali místo původního devítiletého až dvanáctiletý pobyt za mřížemi.

Geele se na Nový rok 2010 vloupal do Westergaardova domu se sekyrou v ruce. Kreslíř, kterého chtěl Geele zjevně zabít, se ale před útočníkem ukryl ve speciálně zabezpečené koupelně a přivolaná policie útočníka zadržela.

Devětadvacetiletý útočník byl odsouzen letos v únoru za pokus o spáchání teroristického činu a vraždy a za násilí vůči policistovi. Podle soudu šlo o pokus vyděsit obyvatelstvo a destabilizovat společnost. Geele bude mít po odpykání trestu doživotní zákaz vstupu na území Dánska. Odsouzený tvrdil, že chtěl Westergaarda pouze vystrašit, nikoli zabít. Teroristé zřejmě plánovali útok i na sídlo deníku Jyllands-Posten, jenž kontroverzní karikaturu jako první otiskl v roce 2005.