Izrael nabízí novou metodu hledání min

Jeruzalém – Izraelská společnost Geomine vynalezla novou technologii, která umožňuje efektivně odhalit nevybuchlou munici. Pomocí speciálních kamer snímá z letadel neprozkoumaný terén a hledá místa se zvýšeným výskytem dusíku. Právě ten totiž po čase uvolňuje do půdy nevybuchlá munice. Letecké snímky posléze kombinuje se satelitními záběry a vytváří tak své vlastní mapy nebezpečných oblastí.

„Všechny materiály nechávají v přírodě svou charakteristickou stopu: My se zaměřujeme na ty, které se objeví, je-li na zemi položená mina,“ vysvětluje zakladatel společnosti Geomine Avi Buzaglo-Yoresh. Technologie, která je nyní nápomocná izraelské armádě, přitom původně sloužila k analýze půdy pro zemědělce.

Hlavním přínosem nové metody je podle tvůrců vedle rychlosti také její spolehlivost, která v porovnání s běžným mapováním minových polí umožňuje předejít mnoha nepřesnostem. „Když vám dá někdo zprávu o tom, kde našel miny nebo kam je nakladl, může při zakreslování dat udělat chybu. Lidi, kteří informace od něj využívají, taky mohou chybovat a už tu máme prostor pro dost velké množství omylů. To, co navrhujeme my, není součástí běžného mapování, využíváme totiž přímo stopy viditelné v terénu,“ upozornil Geomine Avi Buzaglo-Yoresh.

Mapování minových polí (zdroj: ČT24)

Nová metoda pomůže i OSN

Přínos nové metody chválí i Organizace spojených národů. „Neustále intenzivně hledáme nové způsoby, jak zlepšit plánování práce v terénu při odklízení min, a proces vyvinutý firmou Geomine by nám v tom mohl pomoci,“ konstatoval technický poradce OSN pro likvidaci min Christopher Clark.

Právě OSN má na starosti odminování řady míst v afrických nebo balkánských státech; kdyby však měli pracovníci OSN planetu od min úplně vyčistit, trvalo by to jeden tisíc sto roků, s náklady 33 miliard dolarů. Nová technologie může jejich práci usnadnit.

Hledání min, které vzala voda

Společnost Geomine metodu ověřila v Angole, kde nasnímkovala sto kilometrů čtverečních s podezřením na výskyt min. Až fotografie prohlásily 95 procent území za čisté a ženisté se tak mohli zaměřit jen na zbývajících 5 procent. Systém se osvědčil i v Izraeli při hledání nakladené munice, kterou odnesly povodně neznámo kam.

„Ta nová metoda samozřejmě ztrácí smysl, když máte dobře zdokumentované minové pole. Ale když žádné informace nemáte, umožní vám napřít síly tam, kde miny skutečně jsou. Při dosavadních pokusech nás to opravdu správně navedlo do zaminovaných míst a ušetřilo nám to lidi i zdroje,“ upozornil velitel ženistů v severním Izraeli plukovník Eran Pauker.

  • Hledání min autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2662/266200.jpg
  • Mapa zaminovaného terénu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2662/266195.jpg
Vydáno pod