Chcete být obézní? Jezte chipsy!

New York – Američtí vědci našli jednoho z hlavních viníků toho, proč tloustneme. Nejsou to ani tak sladké limonády, cukrovinky ani zmrzlina, ale především bramborové lupínky. „Jsou velmi chutné a mají velmi dobrou strukturu. Lidé si obvykle nevezmou jeden nebo dva lupínky - snědí rovnou celý sáček,“ zjistil odborník na obezitu F. Xavier Pi-Sunyer z newyorského lékařského střediska.

Přibývání na váze dosahuje v USA epidemického rozsahu. Dvě třetiny dospělých Američanů trpí nadváhou nebo obezitou, dětská obezita se za posledních 30 let ztrojnásobila. Mnozí se snaží váhový přírůstek omezit, aniž by si uvědomovali, co ho způsobuje. Podle nové studie vědců z Harvardovy univerzity je klíčem k pochopení volba stravy. Hlavní poselství zní: jíst víc ovoce, zeleniny, celozrnných potravin a oříšků. Omezit brambory, červené maso, sladkosti a limonády. „Neexistuje žádné kouzlo pro kontrolu váhy,“ říká doktor Frank Hu, jeden z autorů studie, která byla publikována v New England Journal of Medicine. „Strava a cvičení jsou pro předcházení tloustnutí důležité, ale strava jednoznačně hraje větší roli.“

To, co jíme, a kolik toho zkonzumujeme, má na dlouhodobé přibývání na váze mnohem větší dopad než cvičení a většina ostatních zvyků či zlozvyků, tvrdí studie, která nabízí zatím nejkomplexnější pohled na dopad stravovacích a životních návyků jednotlivců, jako je spánek či rozhodnutí přestat kouřit. Autoři analyzovali změny u 120 877 lidí ze tří dlouhodobých lékařských výzkumů. Všichni byli zaměstnanci ve zdravotnictví a na počátku nebyli obézní. Jejich váha se měřila každé čtyři roky po dvě desetiletí a pravidelně vyplňovali dotazníky týkající se své stravy.

Dietním prohřeškem s nejhoršími účinky na váhu se ukázaly být bramborové lupínky následované bramborovými hranolky, které jsou větší kalorickou bombou než ostatní úpravy brambor. Sladkosti, dezerty, zmrzlina, limonády slazené cukrem a alkohol - to všechno posouvalo u sledovaných osob váhu nahoru, zatímco příznivý efekt mělo ovoce a zelenina, stejně jako další nezpracované potraviny bohaté na vlákninu, po nichž se člověk cítí sytější. Na váze ovšem přibývali také ti, kdo jsou zvyklí vysedávat denně u televize, ti kdo přestali kouřit, anebo ti, kdo spali méně nebo více než šest až osm hodin denně.

Hamburger a hranolky
Zdroj: ČT24