Brazílie dál pacifikuje favely, tentokrát tekla krev

Rio de Janeiro - Osm obchodníků s drogami bylo zabito v noci na dnešek při zátahu policie v další chudinské čtvrti brazilského Ria de Janeiro. Elitní jednotka policie (BOPE) obsadila favelu (slum) Engenho da Rainha na severu Ria. Zabití muži se sem uchýlili ze sousední favely Morro da Mangueira, kterou o víkendu dostala pod kontrolu policie s podporou armády. Cílem policejních operací v chudinských čtvrtích je zajistit v Riu bezpečnost před světovými sportovními událostmi v následujících letech.

Brazilské úřady se pustily do boje proti násilí spojenému s drogami před několika lety. Bezpečnost musejí zajistit především kvůli uspořádání olympijských her v Riu v roce 2016. O dva roky dříve bude Brazílie také hostitelkou mistrovství světa ve fotbale. Úřadům se podařilo nastolit pořádek ve více než dvaceti favelách, z nichž byli vypuzeni obchodníci s drogami.

Policisty v Engenho da Rainha přivítala střelba. Při následné několikahodinové přestřelce ještě za tmy byl zraněn jeden z obyvatel čtvrti. Osm zraněných ozbrojenců bylo hospitalizováno, ale nepřežili. Policie zabavila množství drog, zbraní a munice včetně granátů.

Obnovení kontroly nad Mangueirou má strategický význam. Uzavírá jakýsi perimetr bezpečnosti okolo stadionu Maracaná, kde se bude hrát finále fotbalového šampionátu a odehrávat se na něm budou i olympijské soutěže. Ve středu BOPE obsadila rovněž favelu Juramento, považovanou za jakýsi koridor, který pašeráci používají k přecházení mezi jednotlivými čtvrtěmi.

Zásah brazilské policie ve slumu Mangueira
Zdroj: ČT24