Kýve se už pod Kaddáfím židle?

Tripolis - Libyjští rebelové jsou údajně v kontaktu s možnou opozicí v Tripolisu a podnikají tajná jednání o svržení vlády Muamara Kaddáfího. Podle BBC se povstalci prý také snaží mapovat náladu a loajálnost obyvatel libyjské metropole. Podle současných vůdců z přechodné národní rady je cílem vyprovokovat povstání v Tripolisu proti Kaddáfího režimu. Mluvčí povstalecké Přechodné národní rady Mahmúd Šammám potvrdil, že rebelové vedou nepřímá jednání s představiteli vlády. Jednání přes zprostředkovatele se konají v Paříži nebo Jihoafrické republice.

Podle někdejšího libyjského ministra zahraničí Abdara Rahmána Šalghama si prý Kaddáfí uvědomuje, že už dlouho nemůže zůstat v Libyi, a je možné, že ji v příštích týdnech opustí. Šalgham v rozhovoru pro italskou televizi upřesnil, že libyjský vůdce vyjednává o azylu s nejmenovanou africkou zemí nebo s Běloruskem. „Snaží se zajistit tři věci - odjet z Libye, získat peníze a uchránit se před Mezinárodním trestním soudem,“ řekl Šalgham, podle něhož Kaddáfí Libyi opustí do dvou, maximálně tří týdnů. Kaddáfí ale tvrdí, že hodlá v Libyi zůstat a bojovat do konce.

Studenti mají výjimku z protilibyjských sankcí

Stovky Libyjců studujících v USA díky stipendiu libyjské vlády budou moci ve studiu pokračovat navzdory protilibyjským sankcím. Americké ministerstvo zahraničí ve čtvrtek oznámilo, že USA, Kanada a Británie schválily výjimku, jež umožní převod peněz z libyjského ministerstva školství do kanadského úřadu mezinárodního vzdělávání. Tento fond podle ministerstva zahraničí zajistí školné pro víc než 1 900 Libyjců studujících v USA a umožní jim pokračovat ve studiu do května 2012. Dále také libyjští studenti v USA budou moci hledat práci, aby si ke studiu přivydělali.

USA a některé evropské státy sankce proti libyjské vládě vyhlásily v únoru. Sankce mimo jiné zmrazily libyjský majetek v cizině. Ve Spojených státech je zadrženo přes 34 miliard dolarů libyjských peněz.