Němci vydají do ČR muže podezřelého z podpory terorismu

Berlín - Německá policie zadržela 35letého muže z Ruska podezřelého z podpory islamistické teroristické organizace Džamaat Šariat. Má být spolu s dalším vydán k soudu do České republiky. Čeští policisté už začátkem května obvinili osm lidí, podezřelých z podpory teroristů - hlavně na území severního Kavkazu. Údajně pro ně zajišťovali falešné doklady a někteří z obviněných i zbraně a výbušniny. Radikální organizace Džamaat Šariat, označovaná též jako Dagestánská fronta, vznikla během druhé rusko-čečenské války v polovině 90. let.

Zadržený muž jako kurýr převážel mezi Českem a Německem falšované dokumenty, které byly využívány k pašování nových rekrutů a k financování nákupů zbraní a výbušnin pro teroristické útoky v Čečensku a Dagestánu. Již 3. června byl zatčen v Německu jeho údajný spolupachatel. „Vzhledem k tomu, že těžiště případu leží v Česku, lze počítat s brzkým vydáním obou podezřelých českým úřadům,“ uvedl mluvčí berlínského státního zastupitelství.

Čeští policisté v květnu obvinili osm lidí z podpory teroristů na severním Kavkazu. Sedm z nich je viněno z padělání a pozměňování veřejné listiny. Dva Bulhaři se toho údajně dopustili jako členové skupiny působící ve více státech, pět lidí z Moldavska a jihoruského Dagestánu tak prý činilo s úmyslem umožnit nebo usnadnit provedení teroristického útoku. Osmý muž - Čečenec - je obviněn z nedovoleného ozbrojování a padělání peněz. Šest obviněných už tehdy bylo v české vazbě, zbylí dva jsou muži dopadení nyní v Německu.

Padělky dokladů byly podle českého Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) velice zdařilé a pachatelé byli schopni vytvořit kompletní totožnost člověka. Výnosy z prodeje dokladů putovaly do Dagestánu na podporu teroristického hnutí. Všichni zadržení byli v Česku legálně, někteří jako žadatelé o azyl. Detektivové ÚOOZ na případu začali pracovat v polovině roku 2008.

Německá policie
Zdroj: ČT24