Pohled za kulisy. Jak funguje ruská mafie?

Praha/Moskva – Vedle italské Kamury a japonské Yakuzy si už krátce po rozpadu Sovětského svazu získala nechvalnou proslulost i ruská mafie. Přestože i její zástupci přešli od pouličních přestřelek do hotelových lobby, hierarchie zůstává stejná a svrchovanou autoritou ruského organizovaného zločinu nadále zůstává vor v zakoně – vládce podsvětí. Právě o lidech, kteří se pyšní tímto titulem, pojednává také stejnojmenný izraelský dokument Alexandera Genteleva, který dnes ve 20:00 hodin uvede ČT2.

Zlatá éra ruského organizovaného zločinu začala již na sklonku existence SSSR v době Gorbačovovy perestrojky a rozvíjela se zejména v době budování divokého ruského kapitalismu. Dnes už ale v ulicích velkých ruských měst nejsou přestřelky a vyřizování účtů na denním pořádku. Z bývalých pistolníků se stali byznysmeni v dobře padnoucích oblecích. Podnikatele nevydírají, jejich práce se spíš podobá systému dohledu nad chráněnci.

Zvýšená elegance ruské mafie usnadňuje i její pronikání na Západ, kde prý obchoduje i s tajnými informacemi o jaderných technologiích a s komponenty jaderných zbraní. Jen ve Velké Británii pochází 35 % závažné trestné činnosti z Ruska. V Německu se pro změnu spekuluje o tom, zda nemá zdejší ruské podsvětí politickou ochranu.

Vor v zakoně, vládce podsvětí (zdroj: ČT24)

Luxus a KGB

Řada z mafiánů se rekrutovala ze služeb sovětské KGB; takový osud měl například jeden z hlavních aktérů dokumentu Leonid Bilunov, který u KGB prošel šestiletým výcvikem. Čtyřikrát byl odsouzen za ozbrojenou loupež a vraždu. Ve vězení strávil 18 let, takže za své dnešní postavení nevděčí vzdělání, ale právě kriminálu. „Kdyby mi Bůh dal možnost žít ještě jednou, svůj život bych neměnil. Jen bych prosil Boha, aby mě ušetřit těch momentů, kdy jsem musel udělat zásadní rozhodnutí… Když hrozí konkrétní nebezpečí, beru do ruky zbraň,“ říká dnes Bilunov, který žije v luxusní vile na francouzském pobřeží.

Luxus ostatně spojuje řadu Rusů, kteří si zadali s mafií. V zemi dnes údajně není žádný velký boháč, který by za sebou neměl kriminální minulost. „Miluji luxus, život na vysoké noze, rád utrácím peníze. Žít v luxusních hotelech, lítat v nejlepších letadlech první třídou…,“ líčí své požitky v honosném domě v Peredělkinu na periférii Mosky Alimžan Tuchtachunov. Kvůli zatykači Interpolu ovšem zemi nesmí opustit.

Vězeň z gulagu s hvězdami na kolenou

Kořeny ruské mafie sahají až do období stalinismu a jsou spjaty s vězeňským prostředím gulagu. Zdejší vězni, nezatížení marxisticko-leninskou ideologií, se stali přirozenou opozicí vládnoucí garnituře, která se chová podle vlastních zákonů. Základním rozpoznávacím znakem členů této kasty se stalo tetování. Hvězdy vytetované na kolenou tak například znamenají, že dotyčný „nikdy nepadne na kolena před vládní mocí“.

Alimžan Tuchtachunov:

„Poslání vora v zakoně je podobné jako poslanecké. Měl by pomáhat lidem. Autorita nevzniká jen tak z ničeho. Aby se člověk stal autoritou a aby si ho lidé vážili, musí žít úctyhodně.“

Právě v sovětských kriminálech se také ustanovila funce vora v zakoně, vládce podsvětí. Takový člověk musí prý žít úctyhodně, mít respekt i smysl pro spravedlnost, kterou ti venku nechápou. „My nekážeme vodu a pijeme víno, jak to dělají ostatní,“ říká jedna z autorit organizovaného zločinu a dodává, že oni ctí své zákony, zatímco ti ostatní se dají zastrašit, podplatit nebo zabít. Každý se prý chce dohodnout, a kdo nechce, tak už tu není.

Znalci ruské mafie tak dnes hovoří o tom, že i ona velice dbá na dodržování nepsaných zákonů. Zestručněný kodex mafie káže: nezradit, nespolupracovat se státní správou, nesvazovat se rodinou a vychovávat pokračovatele.

  • Logo KGB autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/531/53042.jpg
  • Dokument Vor v zakoně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2666/266519.jpg
  • Dokument Vor v zakoně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2666/266520.jpg