Mikroskopická kamera prozkoumala netknutý mayský hrob

Mexiko - V mexickém Palenque se archeologové dostali do nedotčeného hrobu mayského panovníka. Kobka byla uzavřená přes 1500 let. Vědcům se podařilo do pohřební komory zasunout mikroskopickou kameru, která zachytila netknutou pohřební komoru se stěnami natřenými na červeno, nádoby a části pohřebního rubáše. Archeologové o existenci hrobky věděli už přes deset let, ale nepodařilo se jim přijít na způsob, jak se do ní dostat, aniž by ji poškodili.

Národní historický a antropologický ústav oznámil, že archeologové o existenci hrobu věděli od roku 1999. Nedokázali se do něj ale dostat, protože je pod nestabilizovanou pyramidou a otevření hrobky by mohlo přivodit její poškození. Domnívají se, že v ní jsou ostatky mayského panovníka, který žil mezi lety 431 až 550. Do té doby spadá klasické období mayské civilizace; Palenque je jedním z nejcennějším archeologických nalezišť.

Na dálku ovládaná kamera poskytla snímky devíti postav namalovaných černou barvou na zářivě červeném podkladu. Na podlaze se zelenými ornamenty stojí několik nádob. „Znaky pohřebního místa naznačují, že kosti náleží panovníkovi z Palenque, pravděpodobně jednomu ze zakladatelů dynastie,“ řekla archeoložka Martha Cuevasová.