Statečný tučňáčí cestovatel se necítí být ve svém peří

Wellington - Tučňáka císařského, který počátkem týdne připlul z Antarktidy na Nový Zéland, dali ochránci zvířat do zoologické zahrady, kde ho čeká operace. Zvíře, které muselo cestou na ostrovy překonat 3 200 kilometrů, vypadá apaticky a začalo žrát písek a dřevo. Podle odborníků si nejspíš plete písek se sněhem, který obvykle tito ptáci požírají proti dehydrataci.

Tučňák byl spatřen na pláži Peka Peka na Severním ostrově v pondělí. Zvíře bylo nyní z pláže odvezeno ve speciálním ledovém obalu a asi 65 kilometrů dlouhá cesta do wellingtonské zoo proběhla poklidně.

Žena, která tučňáka objevila, když se po pláži procházela se psem, se s ním přišla rozloučit. „Jsem moc ráda, že o něj bude postaráno. Musel z této pláže pryč. Dnes ráno sice vstal, ale bylo na něm vidět, že není ve své kůži,“ řekla.

Veterináři se pokusili odstranit mu z krku uvízlé předměty ručně, zdálo se však, že hrdlo dál něco blokuje. Na sobotu proto naplánovali operaci. Veterináři doufají, že má tučňák v krku jen kousek dřeva, který budou moci lehce vytáhnout.

Až se uzdraví, měl by být vrácen zpět do divoké přírody. Na Novém Zélandu totiž neexistuje žádné zařízení, ve kterém by mohl tučňák císařský dlouhodobě pobývat. Naposledy byl tučňák císařský spatřen na Novém Zélandu před 44 lety. Tehdy připlul na nejjižnější části Jižního ostrova.

Tučňáci císařští jsou největším druhem tučňáka. Mohou dorůst až 122 centimetrů a vážit 34 kilogramů. Umějí se potápět až do hloubky 450 metrů a vydrží pod vodou asi jedenáct minut. Obvykle stráví celý život na Antarktidě.

Tučňák na Novém Zélandu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod