Čínských komunistů je jako Němců

Peking – Hranici 80 milionů přesáhl ke konci loňského roku počet členů čínské komunistické strany, která je největší politickou partají na světě. V porovnání s rokem 2009 se počet příslušníků strany zvýšil o více než dva miliony, jejich celkový počet tak odpovídá zhruba počtu obyvatel Německa. Čínská KS oslaví 1. července 90. výročí svého vzniku.

Členství ve straně se v Číně považuje za „jízdenku“ do řad vládnoucí elity a za prostředek kariérního postupu. Mezi členy KS Číny je 24 milionů rolníků, více než 38 procent představují ženy a čtvrtina členů je mladší 35 let.

Loni zažádalo o vstup do strany 21 milionů lidí, jen 14 procent z nich ale bylo přijato. Žadatelé musí mít doporučení stávajících členů strany a také svého nadřízeného ze zaměstnání, kteří potvrdí příslušnému uchazeči o členství jeho „věrnost straně“ a „dobré chování“. Žadatelé musí rovněž předložit eseje, v nichž vyjadřují svou podporu straně.

Čínský premiér je na cestě po Evropě

Čínský premiér Wen Ťia-pao dnes zahájil dvoudenní návštěvu Maďarska, kde podepíše několik obchodních dohod. Čína v Maďarsku investuje hlavně do chemického průmyslu a telekomunikací a má tam také největší komunitu ve střední Evropě. Ekonomické vztahy se čínský premiér chystá rozvíjet i v dalších zemích, z Maďarska pokračuje do Velké Británie a Německa.