Krveprolití v Peru – policie střílela do odpůrců výstavby dolu

Lima - Chudí vesničané vítězí nad vlastní vládou a cizími těžařskými společnostmi. Ale za cenu krveprolití. Několik tisíc obyvatel peruánského státu Puno u hranice s Bolívií zablokovalo letiště u města Juliaca, aby zastavili výstavbu kanadských dolů na stříbro. Policie do nich spustila ostrou palbu. Zemřelo pět lidí a 30 jich bylo zraněno. Vláda po incidentu od mezinárodního projektu odstoupila.

„Lidé, co tu umřeli, mají rodiny, děti. To je nemožné, co se tu děje! Nemůžou nás povraždit jen proto, že bráníme řeku Ramis před zamořením,“ říká účastnice protestu. 

Demonstranti ale nakonec i za vysokou cenu ztráty několika lidských životů uspěli. Vláda pod vlivem tragédie od kontraktu s firmou Bear Creek obratem odstoupila. Jenže Kanaďané se chtějí soudit. Do stříbrných dolů už investovali 96 milionů dolarů a zrušení smlouvy nazývají ilegálním vyvlastněním.  

Střelba do demonstrantů v Peru (zdroj: ČT24)

Zahraniční firmy chtěly do těžby nerostů v Peru v příští dekádě nalít přes 50 miliard dolarů. Nejchudší Peruánci se proti plánům na doly a hydroelektrárny vzbouřili na několika místech. Peníze, které kontrakty jejich zemi přinesou, se totiž nikdy nedostanou až k nim. Jim zbude jen zničené životní prostředí.