Gilad Šalit je už pět let v zajetí

Jeruzalém - Stovky Izraelců dnes na různých místech v Izraeli pořádaly manifestace na podporu vojáka Gilada Šalita, který byl právě před pěti lety unesen do pásma Gazy. Jeho únosci z palestinského radikálního hnutí Hamás vzkázali, že Šalit neuvidí světlo, dokud za něj Izrael nebude ochoten propustit vězněné Palestince. Výzvy k propuštění tankisty přicházejí i z ciziny a Červený kříž žádá, aby Hamás podal důkaz, že je rukojmí naživu. Poslední zpráva o něm je dva roky stará.

Na shromáždění v Kerem Šalomu u hranice pásma Gazy byl přečten dopis Šalitova dědečka. Cvi Šalit v něm kritizuje vládu Benjamina Netanjahua za neochotu přistoupit na podmínky únosců. „Tím, že nechce přijmout kompromis, premiér každým dnem ohrožuje život mého vnuka,“ napsal.

„Pět let je kulaté číslo, ale pro nás je to jen další den bez Gilada, je to stejné jako včera, jako předevčírem. Vyzýváme premiéra, aby udělal všechno, aby podepsal dohodu a Gilad mohl zpátky domů.“

Šalit je pět let v zajetí (zdroj: ČT24)

Shromáždění se konala na několika místech na hranici pásma Gazy, stovky lidí přišly i před Netanjahuovu jeruzalémskou rezidenci. Tam na znamení nesouhlasu s postupem vlády už rok žijí ve stanu Šalitovi rodiče.

Nyní čtyřiadvacetiletý Šalit má kromě izraelského také francouzské občanství. K akci v Jeruzalémě se připojil francouzský velvyslanec v Izraeli Christophe Bigot a Avivě a Noamovi Šalitovým předal dopis od francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Připomínku únosu zorganizoval v Gaze také Hamás. Vytvořil maketu cely, v níž seděl muž převlečený za izraelského vojáka. Před ním byl koláč ozdobený pěti květy na znamení délky zajetí. Z tlampače zněl autentický záznam starý dva roky, na němž Šalit prosil Netanjahua, aby ho osvobodil. „Červený kříž žádá, aby byl Šalit propuštěn. A my se ho ptáme, zda slyšel o 7000 Palestincích držených v izraelských celách,“ stálo na transparentu připevněném na maketě cely.

Ozbrojené křídlo Hamásu oznámilo, že Šalit „neuvidí denní světlo“, dokud nebudou na svobodě palestinští vězni.

Manifestace na podporu Gilata Šalita
Zdroj: ČT24
Vydáno pod