Podnikatel Prochorov chce ve volbách soupeřit s Putinem

Moskva - Ruský miliardář Michail Prochorov byl zvolen do čela strany Správná věc. Ta má podle ruských médií velmi blízko k prezidentu Dmitriji Medvěděvovi. Jedním z hlavních cílů šestačtyřicetiletého podnikatele je ukončit monopol strany Jednotné Rusko premiéra Putina. Začít chce úspěchem v prosincových volbách.

Naposledy se o cestu z byznysu do politiky pokusil vlivný magnát Michail Chodorkovskij a už osm let nevyšel z vězení. Prochorov si na rozdíl od Chodorkovského vybírá jinou cestu. Nekritizuje poměry, ale povede stranu blízkou Kremlu. „Rozhodně nejde o návrat oligarchů do politiky. Prochorov prostě jen zaujímá liberální pozice. Nejspíš svůj krok konzultoval na nejvyšší úrovni. Vypadá to na další řízený projekt lidí, kteří v Rusku rozhodují,“ míní politoložka Carnegieho centra v Moskvě Maria Lipmanová.

Prochorov chce oslovit voliče, kteří už nechtějí Putinovo Jednotné Rusko, a  držet dosavadní kurs. „Monopol Jednotného Ruska se dá odstranit jedině tak, že elita přejde do jiné strany. Příchod Michaila Prochorova s jeho vlivem v ruském byznysu signalizuje, že monopol moci končí. Začíná normální politická soutěž,“ podotýká spolupředseda strany Správná věc Leonid Gozman.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Kritici jsou zajedno: Je to jen falešná opozice

Podle kritiků je to ale pouhá imitace. Falešná opozice, která má vytvořit dojem, že v Rusku existuje systém více politických stran. Majetek 23 miliard dolarů řadí Prochorova mezi trojici nejbohatších Rusů. V 80. letech prodával džíny a v chaotických 90. letech zbohatl z privatizace. Jeho podnikatelská říše se opírá o společnost Onexim, která má různé zájmy, zejména zlato a nikl. „Nebylo snadné jít do politiky. Budu žádat bianko šek stejně, jako to dělám v byznysu,“ uvedl byznysmen.

Mezi jeho největší projekty se řadí vývoj prvního ruského hybridu. Jeho hračkou je i americký basketbalový tým New Jersey Nets. Má zálibu ve zhýralých večírcích a modelkách. Před čtyřmi lety ho ve Francii dokonce na pár dnů zatkli pro podezření, že svým hostům nabízel prostitutky.

Michail Chodorkovskij
Zdroj: Ivan Sekretarev/AP Photo