Chávezovi spolupracovníci odmítají spekulace o jeho vážném stavu

Caracas – Ačkoliv se ve Venezuele spekuluje o vážné nemoci prezidenta Huga Cháveze, spolupracovníci venezuelské hlavy státu odmítli zprávy o tom, že by byl prezident v horším zdravotním stavu, než připustila vláda. Podle prohlášení vládních činitelů se Chávez po operaci zotavuje dobře a měl by se zúčastnit regionálního summitu při příležitosti 200. výročí nezávislosti země 5. července. Obvykle velmi výřečný šestapadesátiletý vůdce se na veřejnosti neobjevil od 10. června, kdy na Kubě absolvoval operaci hnisavého ložiska v pánevní oblasti. Jeho dlouhodobá absence vyvolala spekulace o vážném onemocnění a možné léčbě rakoviny prostaty.

Cynické oslavy prezidentových zdravotních problémů se staly důvodem obvinění opozice vládními činiteli. „Jeho nepřátelé by si měli přestat nechat zdát o jeho smrti a jeho přátelé by se o něj měli přestat bát,“ uvedl náměstek ministra zahraničí Temir Porras na sociální síti Twitter. „Jediné, co metastázovalo, je rakovina listu Miami Herald a zbytku pravicového tisku,“ uvedl.

List Nuevo Herald, španělská verze Miami Herald, v sobotu citoval nejmenovaný zdroj amerických zpravodajských služeb, podle nějž se měl Chávez nacházet ve vážném stavu. Nejmenovaný americký činitel však zpochybnil pravdivost zprávy s tím, že se objevuje mnoho spekulací, ale žádná spolehlivá informace. Předseda národního shromáždění a spojenec Cháveze Soto Rojas informoval Reuters v neděli, že se prezident vrátí před plánovaným summitem na ostrově Maragarita počátkem července. Soto zároveň popřel, že by se Chávez léčil s rakovinou. „Byl bych první, kdo by to národu oznámil,“ uvedl Soto.

Opozice kritizovala vládu, že zanedbává ústavní povinnost informovat detailně o zdravotním stavu prezidenta. O tom zatím nebyla vydána žádná oficiální zpráva. Viceprezident Elías Jaua ale v neděli v televizi řekl, že „Chávez vydrží dlouho“ a uzdravuje se, aby mohl pokračovat v dalším politickém boji.