EU bude jednat o začlenění Islandu

Brusel – Evropská unie dnes zahájí podrobné přístupové rozhovory s Islandem. Projednávat se budou hlavně spory o kvóty na rybolov a otázka finančních reforem souvisejících s kolapsem islandských bank v roce 2008. Země podala přihlášku do Bruselu před dvěma lety, po předběžných rozhovorech se teď rozbíhají ty detailní.

Vstup Islandu mezi země EU ale ohrožuje několik sporů, zejména ty o rybolovu. Unie by chtěla výrazně zpřísnit kvóty. Rybolov je ale pro 320 tisíc obyvatel zásadním pilířem jejich ekonomiky. Brusel by Islandu zakázal i lov velryb, který Islanďané přes protesty aktivistů provozují. Další komplikací jsou nevyřešené spory s Británií a Nizozemskem. Islanďané ve dvou referendech odmítli vrátit zhruba čtyři miliardy eur, které po nich obě země žádají. Jimi totiž odškodnily své občany, kteří při krachu islandské banky Icesave přišli o úspory.

Na straně pozitiv je fakt, že Island dobře ladí s unijními zákony, dvě třetiny z nich už na ostrově platí. Je také členem schengenského prostoru a uplatňuje i mnoho pravidel evropského společného trhu. Členství ostrova by navíc posílilo pozici Evropské unie v Arktidě, bohaté na nedotčená naleziště energetických surovin, na které si brousí zuby velcí hráči v čele s Ruskem. Vstup do unie bude ale, nehledě na dnešní jednání, muset projít dalším referendem.

EU jedná o Islandu (zdroj: ČT24)