Územně-správní reforma v Rumunsku se nelíbí maďarské menšině

Bukurešť - Demokratický svaz Maďarů v Rumunsku (UDMR) pohrozil kvůli chystané územně-správní reformě odchodem z vládní koalice. Rumunsko je v současné době rozděleno na 41 žup a metropolitní oblast, nově by mělo vzniknout jen osm regionů, což se maďarské menšině nelíbí. UDMR požaduje vytvoření 16 autonomních regionů, včetně jednoho v Sedmihradsku, ve kterém by měli většinu etničtí Maďaři.

„Administrativní reorganizace musí být provedena citlivě, a ne podle plánů navržených prezidentem (Traianem Basescem) a premiérem (Emilem Bokem),“ prohlásil během víkendového jednání o budoucnosti regionálního členění Rumunska šéf UDMR Kelemen Hunor. Dodal, že pokud již strana nebude mít potřebu ve vládě setrvat, měla by ji opustit.

Středopravá vláda premiéra Boka chce zcela upustit od župního systému a zavést na základě historických a ekonomických podobností osm regionů. Prezident Basescu plán podporuje jako příležitost, jak v župách skoncovat s „politickou mafií“ a přebujelou korupcí. V uplynulém týdnu představil nový návrh, který vedle osmi regionů počítá s vytvořením samostatného regionu pro maďarskou menšinu.

Rušení župního systému v Rumunsku kritizovala rovněž Budapešť. Maďarský vicepremiér Zsolt Semjén v polovině června řekl, že půjde o záměrnou a nepřijatelnou změnu etnické mapy země. Nové správní uspořádání podle něj znamená vážnou hrozbu pro přežití etnických Maďarů obývajících Sikulsko v centrální části země a Sedmihradsko.

Odhaduje se, že mimo Maďarsko s deseti miliony obyvatel žije v zahraničí asi pět milionů Maďarů. Nejvíce jich obývá západ a centrální část Rumunska, jih Slovenska a srbskou Vojvodinu.