Čínský disident Chu Ťia je držen v domácím vězení

Peking – Známý čínský disident Chu Ťia, který byl v neděli propuštěn z káznice, je nyní držen v podmínkách „odpovídajících domácímu vězení“. Chuova manželka Ceng Ťin-jen popsala, že před jejich bytem v Pekingu se nyní vyskytuje „mimořádný počet“ příslušníků policie a že úřady „omezují svobodu rodiny“. U každého vchodu do domovního bloku údajně stojí uniformovaní policisté a další členové bezpečnostních složek v civilu filmují kolemjdoucí. Ceng se nyní podle svých slov snaží objednat manžela do nemocnice, ale bude muset požádat policii o povolení k opuštění domu.

Chu v telefonickém rozhovoru pro televizi Hong Kong Cble TV sdělil, že se ho příbuzní pokoušejí přesvědčit, aby se již nevracel k politickému aktivismu. „Chtějí, abych žil život obyčejného člověka, abych se již nedostal do konfliktu s politickým systémem, protože tento systém je velmi krutý,“ řekl Chu. „Jediné, co jim ale mohu slíbit, je, že budu opatrný,“ dodal s tím, že „člověk se nesmí zpronevěřit svému svědomí, morálce a občanským právům“.

Chu Ťia se dostal na svobodu poté, co si ve věznici odpykal celé tři a půl roku, k nimž byl odsouzen za „rozvracení státu a pomlouvání komunistické strany“. Disidentovi tedy nebyla ani část trestu prominuta, přestože podle lékařů trpí cirhózou jater a chronickou žloutenkou typu B. V rozsudku navíc stojí, že Chu bude ještě rok po propuštění „zbaven politických práv“, což znamená, že nesmí mluvit bez povolení s novináři, vydávat žádné články, účastnit se veřejných shromáždění, založit jakoukoli organizaci či do nějaké organizace vstoupit.

Sedmatřicetiletý Chu patří k nejvýznačnějším kritikům KS Číny, o níž prohlašuje, že „stojí v čele systému, kde mučení a diskriminace jsou podporovány důmyslnou tajnou policií“. Chu se v minulosti rovněž zasazoval o práva lidí nakažených virem HIV a o ochranu životního prostředí. Ve středu čínské úřady propustily na kauci také výtvarníka Aj Wej-weje, který se mimo jiné podílel na návrhu olympijského stadionu v Pekingu. Ten byl zatčen v době řady zátahů proti disentu začátkem dubna, když se chystal odletět z Číny.

Podle ochránců lidských práv by nynější propouštění kritiků režimu v Číně mohlo souviset s evropskou cestou premiéra Wen Ťia-paa. Ten po Maďarsku jedná v Británii a pak se chystá do Německa. Právě Berlín a Londýn patřily k nejostřejším kritikům zadržování čínských disidentů. Předpokládá se, že Čína zadržuje největší počet politických vězňů na světě. Jen v roce 2007 napočítali aktivisté pro lidská práva 742 zadržovaných, jejichž proviněním je „ohrožení národní bezpečnosti“. Aktuálnější odhady hovoří o 2 000 až 3 000.