Syrská opozice se legálně schází

Damašek - V Damašku se dnes schází na 200 syrských intelektuálů včetně disidentů, aby jednali o současné krizi a navrhli, jak násilí ukončit. Úřady setkání nezakázaly, nezúčastní se ale ani zástupci vlády, ani představitelé politických stran. Vláda dnes ale oznámila, že 10. července bude s opozicí jednat. Od začátku protestů proti režimu Bašára Asada zemřelo ve střetech s bezpečnostními složkami víc než třináct set lidí.

Mezi asi 200 účastníky dnešního setkání jsou i prominentní představitelé opozice. Mezi přítomnými je jeden z nejznámějších syrských spisovatelů Michel Kilo, který strávil několik let ve vězení. 

Setkání dokonce úřady povolily, objevují se proto hlasy, že by mohlo jít o léčku. Vláda prý tak chce vytvořit klamný dojem, že opozici nepotírá. Zásahy proti demonstrantům vláda hájí jako zákrok proti sabotérům a provokatérům.

Vláda dnes ale vyjádřila ochotu s opozicí jednat. „Nedávno ustavený orgán pro národní dialog pozve politické síly, intelektuály a osobnosti k účasti na schůzce 10. července k prodebatování zvláště zamýšlených ústavních změn,“ napsala syrská agentura.

Armáda stále operuje ve městech a vesnicích na severu země. Z Halabu dnes přišla zpráva o zahájení soudního stíhání 300 studentů tamní univerzity. Jsou obviněni ze sabotáží a urážky prezidenta. Zatčeni byli minulý týden v univerzitním areálu. Opozice vyzvala k propuštění této skupiny a upozornila, že je právě zkouškové období a studenti nemohou ke zkouškám.