Jedna z lodí do Gazy se údajně stala obětí sabotáže

Stockholm/Jaruzalém - Podezření na sabotáž hlásí jedna z lodí, které se v Řecku připravují k vyplutí k pásmu Gazy. Loď má údajně poškozený lodní šroub, porucha by však měla být prý brzy opravena. Lodní šroub byl plavidlu Juliano uříznut pravděpodobně v řeckém přístavu Pireus. „Podle prvního ohledání bude moci být porucha opravena před vyplutím naplánovaným na konec tohoto týdne,“ uvádí se v prohlášení švédských aktivistů, kteří o sabotáži informovali. Podle něj loď poškodili „nepřátelští potápěči“. Loď Juliano patří aktivistům ze Švédska, Norska a Řecka.

Předchozí zprávy uváděly, že lodě mají vyplout už dnes a koncem týdne mají být v cíli, tedy v přístavu v Gaze. Izrael je zatím stále odhodlán nedovolit flotile narušit námořní blokádu pásma a stejně jako loni ji zastavit na moři. Tehdy ale zemřelo při zásahu devět aktivistů, tentokrát se má armáda krveprolití vyhnout.

Izraelská armádní mluvčí Avital Leibovichová v pondělí prohlásila, že rozvědka zjistila, že někteří z aktivistů jsou vybaveni „nebezpečnými zápalnými chemikáliemi“ a chtějí je použít proti izraelským vojákům. Jeden z aktivistů Dror Feiler to označil za nesmysl. Všech několik set účastníků plavby prý podepsalo prohlášení, že nehodlají sáhnout k násilí. V izraelském rozhlasu Feiler dnes řekl, že má-li Izrael informace týkající se konkrétních osob, měl by jejich jména zveřejnit.

Organizátoři v pondělí tvrdili, že Izrael vyvíjí velký tlak na Řecko a chce flotile zabránit v cestě diplomatickou cestou. Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman blahopřál své diplomacii za to, že se jí podařilo zredukovat
význam této druhé výpravy do Gazy. „Naši velvyslanci a diplomaté vedli stovky rozhovorů, takže počet lodí i jejich pasažérů je nižší, než se plánovalo. Mnoho z těch, s nimiž jsme hovořili, je přesvědčeno, že do Gazy je možné dopravit pomoc přes (izraelský) přístav Ašdod a (egyptský) Aríš,“ sdělil Lieberman v rozhlase.
 
K původní pohrůžce týkající se novinářů, kteří se k flotile připojí, řekl, že zákon o vstupu do Izraele platí pro všechny stejně a že není třeba přistupovat k novinářům jinak. Izrael o víkendu pohrozil, že novináři dostanou desetiletý zákaz vstupu. V pondělí ale vláda rozhodla, že izraelským a zahraničním novinářům bude povolen vstup na lodi, které budou vyslány flotily zadržet, aby bylo umožněno objektivní krytí událostí. Podle posledních zpráv má být ve flotile přes 300 aktivistů a 30 až 50 novinářů. Česká televize narozdíl od loňského roku mezi nimi svého zástupce mít nebude.