Revoluce v Polynésii, na Samoi zruší jeden den

Apia - V polynéské Samoi se chystá velká časová revoluce. Obyvatelé malého souostroví uprostřed Pacifiku se dobrovolně připraví o jeden den života. Na konci letošního roku z jejich kalendáře zmizí 30. prosinec a ručičky hodinek si pomyslně posunou o 24 hodin dopředu. Důvody jsou v Samoi, kde je čas pro drtivou většinu místních lidí spíše relativním pojmem, ryze praktické. Změna času pomůže zemi v oblasti ekonomiky.

Samoa leží uprostřed Pacifiku, jen 32 kilometrů východně od pomyslné mezinárodní datové hranice. Na její straně je neděle a křesťanská země striktně dodržuje den pracovního klidu. Největší obchodní partneři většiny místních firem jsou však v Austrálii a na Novém Zélandu, kde už je v tu chvíli pondělí, tedy pracovní den. „Když potřebujeme něco opravdu urgentně, musíme do práce v neděli. Pokud čekáme do pondělí, je u nich ve skutečnosti úterý a prioritu už tam dostaly jiné zakázky,“ říká manažerka počítačové firmy Laemau Oketeviová.

Ming Leung Wai:

„Udělali jsme si průzkum a zjistili, že mezinárodní datovou hranici nehlídá ani nespravuje žádný orgán. Je to jen otázka národní suverenity.“

Samoa: škrtnout den se vyplatí (zdroj: ČT24)

Od letošního 29. prosince už tento časový handicap odpadne. Celá někdejší německá kolonie, dříve zvaná Západní Samoa, poskočí o jeden den dopředu, po 29. prosinci tak přijde rovnou Silvestr. Ortel nad letošním 30. prosincem musí ještě vynést parlament, který zatím řeší právní hlediska této novinky. Změna se dotkne zaměstnaneckých kontraktů, časově omezených smluv a třeba také vězňů, kterým se může, ale také nemusí zkrátit o den trest. Komplikace se ale čekají hlavně v počítačových sítích.

Pro maličké souostroví je to už třetí poměrně zásadní změna za poslední roky. V září 2009 se na silnicích začalo jezdit vlevo, dovoz aut s pravostranným řízením z Austrálie a Nového Zélandu je totiž výrazně levnější. O rok později vláda kvůli úsporám energie zavedla letní čas. Nyní přijdou ostrovy o svou výsadu; dosud byly poslední výspou pevniny na zeměkouli, odkud se dal pozorovat západ slunce. „Pojďme to změnit. Samoa bude prvním místem, kde lidé uvidí slunce vycházet,“ vyzývá samoánský ministr spravedlnosti Ming Leung Wai.

  • Datová hranice v západním Pacifiku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2675/267483.jpg
  • Ming Leung Wai autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2675/267489.jpg
  • Západ slunce nad Samoou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2675/267487.jpg
Vydáno pod