Turecká opozice bojkotuje parlament kvůli poslancům ve vazbě

Istanbul – Turecká opozice bojkotuje nově zvolený parlament, 160 poslanců z 550 odmítlo složit přísahu. Prý tak vyjadřují solidaritu se dvěma svými straníky, kteří byli zvoleni, jsou ale ve vazbě. Soud je navíc odmítl propustit. Opozice obviňuje z krize vládnoucí Stranu spravedlnosti a rozvoje premiéra Erdogana.

Soud odmítl dnes žádost o propuštění novináře Mustafy Balaye a lékaře a vysokého představitele ankarské univerzity Mehmeta Haberala, kteří byli zadrženi pro podezření ze spiknutí proti režimu. Oba byli zvoleni v době, kdy byli ve vazbě. 

Také sedm dalších kandidátů (šest Kurdů a jeden člen nacionalistické Strany národní akce (MHP) bylo zvoleno v době, kdy byli ve vazbě. I jejich žádosti o propuštění byly zamítnuty.

Všech 135 poslanců Lidové republikánské strany (CHP) následovalo postup 35 kurdských poslanců, kteří oznámili již minulý týden, že budou bojkotovat parlament na protest proti tomu, že Nejvyšší volební rada připravila o mandát jejich významného představitele Hatipa Dicleho kvůli tomu, že byl v minulosti trestán za „propagaci terorismu“. Jeho mandát pak přešel na kandidáta vládní strany a staronového premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. 

„Vzhledem k tomu, že naši kolegové poslanci nebudou moci složit přísahu, my zástupci CHP ji také nesložíme,“ řekl dnes předseda CHP Kemal Kiliçdaroglu. „Nebudeme podporovat nedemokratické a nelegální praktiky, které brání poslancům zvoleným lidem, aby složili přísahu,“ dodal.

Kiliçdaroglu obvinil vládnoucí Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP) premiéra Erdogana, že ovlivňuje soudce a usiluje o to, aby poslanci nebyli propuštěni.

Poslanci CHP se tak sice dnešního parlamentního zasedání zúčastnili, ale když měli složit přísahu, zůstávali na svých místech. Přísahu tak složili jen poslanci Erdoganovy Strany spravedlnosti a rozvoje, která má v 550členném parlamentu 327 míst, a Strany národní akce, která jich má 53.