Do Libye dorazila spolu se Schwarzenbergem pomoc z Česka

Benghází - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) v Libyi jednal se zástupci Přechodné národní rady (NTC), politického orgánu libyjských povstalců. Spolu s ním do Libye dorazila i humanitární pomoc z Česka. Vláda na ni poskytla dva miliony korun, dalších 550 000 korun uvolnila organizace Člověk v tísni. Díky českým darům bude vybavena polní nemocnice v Dafníje lékařskými přístroji, které pomohou s diagnostikou a léčbou dětí i dospělých.

Nemocnici provozuje humanitární organizace International Medical Corps (IMC) 35 kilometrů západně od ostřelované Misuráty, denně přijímá oběti válečného konfliktu.

Zpátečním letem českého speciálu z Libye mají být přepraveni vybraní dětští pacienti z libyjských nemocnic, kterým bude nabídnuta léčba v českých specializovaných lékařských zařízeních. Spolu s ministrem letěl do Libye také náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška a předseda zahraničního výboru sněmovny David Vodrážka.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Povstalci jsou úspěšní hlavně na východě Libye

Libyjská vláda bojuje proti rebelům od poloviny února, kdy se shromáždily tisíce Libyjců, aby protestovaly proti vládě Muammara Kaddáfího. Povstalci nyní kontrolují východní třetinu země a několik dalších oblastí včetně měst v pohoří Nafúsa na západě země. Opozici podporuje letectvo Severoatlantické aliance.

Spojenecké operace v Libyi začaly 19. března a NATO převzalo jejich vedení na konci března. Spojené státy mají nyní na starosti především tankování vojenských letounů, výzvědnou činnost a hlídkování.