Svatba v Monaku: Někdejší svůdník si k oltáři vede plavkyni

Monako - Někdejší nejžádanější svobodný mládenec, monacký kníže Albert II., se ve svých 53 letech žení se svou dlouholetou přítelkyní Charlene Wittstockovou. Kníže se po letech bouřlivých aférek s kráskami z celého světa rozhodl usadit a založit rodinu. Monako se těší, že bude mít opět svou kněžnu. Tu totiž druhý nejmenší stát na světě neměl od roku 1982, kdy tragicky zahynula Albertova matka, zbožňovaná hollywoodská herečka Grace Kellyová.

Je mezi nimi dvacetiletý rozdíl, spojuje je ale láska ke sportu a touha založit rodinu. V pátek a v sobotu se v Monaku koná svatba Alberta Alexandra Louise Pierra Grimaldiho, knížete monackého a markýze z Baux, s Charlene Lynette Wittstockovou, bývalou učitelkou a někdejší jihoafrickou reprezentantkou v plavání. 

Vášnivý sportovec a milovník žen 

Princ Albert je synem knížete Rainiera III. a jeho manželky, herečky Grace Kellyové. Narodil se 14. března 1958. Vyrůstal v Monaku a Spojených státech. Poté, co vystudoval politologii na univerzitě v americkém Amherstu, krátce sloužil u francouzského námořnictva. Pak pracoval pro několik společností ve Francii a Spojených státech.  

Když v roce 1982 po autonehodě tragicky zahynula jeho matka Grace Kellyová, vrátil se do Monaka a pomáhal otci s vládou. Po smrti knížete Rainiera III. v roce 2005 stanul Albert v čele tohoto miniaturního státu. 

Kníže Albert proslul svými milostnými aférami. Byl označován za nejžádanějšího starého mládence. Chodil s modelkami a herečkami, mimo jiné s Angie Everhartovou nebo Claudií Schifferovou.

V roce 2006 po testech DNA přiznal otcovství Jazminy Grace Grimaldiové, která se narodila v roce 1992. Její matkou je americká realitní makléřka Tamara Rotolová. Už v roce 2005 se ale přiznal k nemanželskému synovi, který se narodil v roce 2003 letušce z Toga Nicole Costové. Syn Alexandr ale nemá podle ústavy nárok na monacký trůn, protože nástupník musí pocházet z manželského svazku. Jenže do toho se Albert nehrnul. Rady, že by se měl ve „svém věku“ oženit, ho přímo iritovaly. Říkal: „V jakém věku? Díval jsem se fakt všude, ale nikde jsem žádný věkový limit na ženění nenašel.“ 

Kníže Albert je vášnivým sportovcem. Pětkrát se jako člen monackého bobového týmu zúčastnil zimních olympijských her. V 80. letech se zúčastnil rallye Paříž-Dakar. V roce 2006 se vydal se psím spřežením na severní pól. Je předsedou monackého olympijského výboru. A právě láska ke sportu ho dovedla i k jeho životní lásce.

Monako opět bude zbožňovat svou kněžnu 

V roce 2000 přijela do Monaka závodit teprve 22letá půvabná blonďatá jihoafrická plavkyně Charlene Wittstocková. Na zdejším mezinárodním šampionátu vyhrála závod na 200 metrů znakem. A právě tady okouzlila prince Alberta, vášnivého sportovního fandu. Svůj vztah ale oficiálně přiznali až v roce 2006. 

Charlene Wittstocková se narodila 25. ledna 1978 v Zimbabwe. Její otec je obchodníkem a matka pracovala jako instruktorka plavání. V deseti se Charlene i s rodiči odstěhovala do Jihoafrické republiky.

Právě tuto zemi Charlene reprezentovala na olympiádě v Sydney v plavání. Jejím největším sportovním úspěchem jsou zlaté medaile ve světových pohárech v krátkém bazénu, které vybojovala v roce 2001, 2002 a 2004. 

V roce 2006 po zranění oznámila konec své sportovní kariéry. Ve stejném roce se přestěhovala do Monaka jako oficiální přítelkyně monackého knížete. Loni v červnu ji Albert požádal o ruku. Kvůli sňatku musela Charlene přestoupit z protestantské víry na katolickou. 

Charlene si po boku knížete Alberta vydobyla pověst módní ikony. Přesto má jako obyčejná dívka neurozeného původu stále strach, jestli se dobře obléká, zda se vhodně chová a jestli mluví dobře francouzsky. Veřejnost ji ale miluje. Krásná Charlene se ale hlavně v Monaku nevyhne srovnání se zbožňovanou matkou prince Alberta Grace Kellyovou. Mnozí tvrdí, že jí je Charlene hodně podobná. Charlene se věnuje mnoha charitativním projektům, po svatbě se chce soustředit na rodinu. S Albertem by si co nejdřív přáli děti.