Írán testoval balistické rakety, porušil rezoluci OSN

Teherán/Londýn - Írán v rámci současných desetidenních manévrů tajně vyzkoušel balistické rakety. V parlamentu to dnes prohlásil britský ministr zahraničí William Hague. Balistické testy Íránu zakazuje rezoluce Rady bezpečnosti OSN z roku 2010. Londýn je prý přesvědčen, že Íránci provedli od října nejméně tři utajované testy balistických raket středního doletu schopných nést jadernou hlavici.

Írán popírá nařčení o tom, že pracuje na jaderné zbrani. Toto téma je příčinou jeho dlouholetého sporu se Západem a důvodem několikerých protiíránských sankcí.

Manévry vstoupily do třetího dne a generál Amír Alí Hádžízáde, který velí letectvu revolučních gard, dnes řekl, že byl vůbec poprvé vyzkoušen radarový systém Ghadír. „Byl navržen k identifikaci vzdušných cílů, letadel schopných unikat radarům, řízených střel s plochou dráhou letu a nízko přelétajících družic,“ prohlásil. Dosah tohoto zařízení je prý 1 100 kilometrů do dálky a 300 kilometrů do výšky.

V úterý Íránci testovali rakety středního a krátkého doletu, tedy zbraně schopné zasáhnout cíle vzdálené až 2 000 kilometrů. Hádžízáde k tomu řekl, že byly vyvinuty specificky proti americkým cílům v Perském zálivu a sionistickému režimu, což jsou prý jediní nepřátelé Íránu. Západní rozvědky se domnívají, že Íránci usilují o mezikontinentální rakety s doletem až 6 000 kilometrů, což ale Teherán popírá.