Kaczyński dál viní ze smrti bratra Rusko

Varšava - Předseda největší polské opoziční strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński je nadále přesvědčen, že hlavní část odpovědnosti za loňskou smrt jeho bratra a někdejšího prezidenta Lecha Kaczyńského a dalších 95 lidí při leteckém neštěstí u západoruského Smolenska nesou Rusové. „Hlavní část viny nese Rusko. Pokud jde o záměry, o tom budeme ještě diskutovat,“ řekl Kaczyński. On a jeho spolupracovníci představili první část Bílé knihy o smolenské katastrofě, v níž se snaží vysvětlit její příčiny.

Hlavní autor tohoto dokumentu Antoni Macierewicz tvrdí, že dispečeři na smolenském letišti vědomě podávali posádce polského letadla chybné informace o počasí. Kvůli husté mlze měli podle něho letiště zavřít. Dohadovali se o tom se svými nadřízenými v Moskvě, ale ti jim to prý nedovolili. Macierewicz také obvinil Rusy, že po pádu letadla nezahájili
včas záchrannou akci. Později prý ničili důkazy, včetně černých skříněk z havarovaného letadla i jeho vraku.

Kaczyński tvrdí, že tím, že Právo a spravedlnost bílou knihu zveřejnilo, „plní své povinnosti vůči polské společnosti a vůči těm, kteří zemřeli“. Šéf této národně-konzervativní strany vládě premiéra Donalda Tuska vytkl, že se nesnaží o to, aby pravda o smolenské katastrofě vyšla najevo. Podle Edmunda Klicha - polského zástupce u ruského Mezistátního leteckého výboru (MAK), který vedl vyšetřování v Rusku - Právo a spravedlnost představilo pravdivé, ale zmanipulované informace. Autoři bílé knihy některé skutečnosti zamlčeli a vše podali tak, aby to odpovídalo jejich tezím o příčinách katastrofy.

Polsko oficiální zprávu o příčinách leteckého neštěstí ještě nezveřejnilo. Ministr vnitra Jerzy Miller, který stojí v čele vyšetřovací komise, ji v pondělí předal premiérovi. Veřejnost bude s obsahem zprávy seznámena, až bude přeložena do ruštiny a angličtiny. Podle mluvčího vlády Pawla Graśe to potrvá okolo dvou týdnů. Havárii vyšetřuje také prokuratura. Vyšetřovatelé z ruského Mezistátního leteckého výboru už v lednu informovali o tom, že veškerá odpovědnost za neštěstí leží na straně posádky polského letadla a ruské orgány, včetně dispečerů na letišti, nemohou za nic.

Zpráva MAK vyvolala v Polsku pobouření, a to nejen u tradičně protirusky naladěného Práva a spravedlnosti (PiS). Ve čtvrtek pak PiS zveřejní druhou část své bílé knihy, v níž chce ukázat, jakých chyb se dopustili Poláci. Polsko na podzim čekají parlamentní volby, a tak se dá očekávat, že loňské letecké neštěstí se stane předmětem hry o hlasy voličů.

Tragédie u Smolenska:

Polská delegace v čele s prezidentem Lechem Kaczyńským loni 10. dubna cestovala do Smolenska, aby v nedaleké Katyni uctila památku tisíců Poláků, jež tam v roce 1940 povraždila tajná sovětská policie NKVD. Nad běžně nepoužívaným letištěm ve Smolensku ležela hustá mlha. Krátce před přistáním se letoun zřítil. V jeho troskách zahynulo všech 96 lidí na palubě. Kromě prezidenta Kaczyńského přišla o život jeho manželka a desítky zástupců polského veřejného života.

Nehoda polského letadla ve Smolensku
Zdroj: ČT24/www.mak.ru
Vydáno pod