V Pireu byla poškozena další loď, konvoj navíc nemá povolení

Atény - Propalestinští aktivisté, kteří se chtějí s konvojem lodí i přes odpor Izraele vydat z Řecka do pásma Gazy, narazili na další problém. Po pondělní havárii lodního šroubu na lodi Juliano organizátoři oznámili, že podobný problém má i další loď. Problémy jsou ale i v jednání s řeckými úřady o povolení k vyplutí. Start mise je tak ohrožen a může k němu dojít až příští víkend. „Irská loď Saoirse má problém s lodním šroubem, zatím nevíme rozsah škody. Mohla to být další sabotáž,“ řekla francouzská koordinátorka plavby Claude Léosticová.

V případě lodi Juliano, která patří aktivistům ze Švédska, Norska a Řecka, byl údajně lodní šroub odříznut. Lodě podle agentury AFP kotví v řeckém přístavu Pireus, ale mají problém s povolením vyplout, neboť jednání s řeckými úřady vázne. V pondělí poškozená loď Juliano navíc nebude opravena dřív než v sobotu. „I kdyby nebyla, není to naše největší starost. Tou je fakt, že zatím nemáme povolení, abychom mohli opustit řecký přístav,“ řekla Léosticová.

Povolení zatím z deseti plavidel získaly jen dvě lodi. Další loď, americká Audacity of Hope, má problémy s pojištěním. Spojené státy podle Léosticové tlačí na Řecko, aby americké lodi povolení k vyplutí nevydaly. Aktivisté v Pireu připravují protestní demonstraci.

Rick Perry:

„Izrael je spřátelený stát a kriticky důležitý spojenec, je to jediná demokracie ve stále méně stabilní a stále víc nepřátelské oblasti.“

Texaský guvernér Rick Perry, který zvažuje kandidaturu na prezidenta USA ve volbách v příštím roce, ve středu vyzval amerického ministra spravedlnosti, aby zakročil proti Američanům, kteří se chtějí mise do Gazy zúčastnit. V dopise Eriku Holderovi napsal, že by měl podniknout kroky proti občanům USA, kteří se takových činů dopustí.

Vydáno pod