Další pohádková svatba – monacký kníže se žení

Monako – Monako po 55 letech zažívá knížecí svatbu. Kníže Albert II. si bere někdejší jihoafrickou plavkyni Charlene Wittstockovou. Své ano si řeknou hned dvakrát. Dnes proběhne civilní obřad, v sobotu pak církevní. A Monako se chystá velkolepou svatbu pořádně oslavit. Konají se koncerty a dvoudenní slavnost uzavře obří ohňostroj.

Knížecí svatba vypukne v pátek odpoledne. V pět hodin si oba snoubenci v přítomnosti svých nejbližších řeknou své ano při civilním obřadu. Ten se koná v trůnním sále knížecího paláce. Ceremoniál se bude přenášet na obrazovky před palácem, kde jej budou moci sledovat lidé. Ty pak vyjde novomanželský pár pozdravit, davu zamávají z balkonu. 

Před 55 lety ze stejného balkonu zdravila lid i Grace Kellyová. Bylo to taktéž po civilním svatebním obřadu a Grace na balkonu prohlásila, že je „polovdaná“. Druhý den byl její sňatek s knížetem Rainierem III. definitivně stvrzen církevním obřadem. 

Rozhovor s Janem Pokorným (zdroj: ČT24)

Po civilním obřadu vypuknou oslavy, které večer završí obří koncert francouzského skladatele elektronické hudby Jeana Michela Jarreho, který doplní velkolepá zvuková a světelná show. 

V sobotu se pak bude konat církevní obřad. Monackým oficiálním náboženstvím je katolická víra a nevěsta Charlene na ni musela přestoupit z protestantské víry. Na rozdíl od svatby knížete Rainiera s Grace Kellyovou se nebude konat obřad v monacké katedrále, nýbrž na nádvoří knížecího paláce. Obřad povede monacký arcibiskup. Poté se pár přesune do nedaleké kaple svaté Devoty, která je patronkou Monaka. Tady položí nevěsta svou svatební kytici na oltář.

Večer se pak koná obrovská recepce pro svatební hosty. Slavnostní menu připravuje jeden z nejslavnějších francouzských šéfkuchařů Alain Ducasse, oslavy ukončí obrovský ohňostroj. 

Albert a Charlene si nepřáli svatební dary, ale požádali, aby ku příležitosti jejich svatby lidé obdarovali charitativní nadace a sdružení. Pozvánku na svatbu dostalo mnoho privilegovaných hostů, korunované hlavy a hlavy států. Z panovnických rodin přijedou španělský korunní princ Felipe s manželkou Letizií, švédská princezna Victoria s manželem, očekáván je i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Budou ovšem chybět britský princ William a jeho manželka Catherine.