Obhajoba Képíróa chce anulovat soud

Budapešť - Obhajoba v soudním procesu s bývalým důstojníkem maďarského četnictva Sándorem Képíróem, viněným z válečných zločinů na území dnešního Srbska v roce 1942, dnes navrhla, aby byl soud prohlášen za neplatný, anebo aby byl obžalovaný osvobozen. Soud by měl vynést rozsudek 18. července.

„Žádám soud o anulování procesu. Zaprvé především proto, že kauza už byla soudně řešena v roce 1944, a zadruhé proto, že obvinění je nezákonné,“ prohlásil v závěrečné řeči obhájce Zsolt Zétényi. Pokud soud proces nezruší, budu žádat osvobození mého klienta, protože jeho vina nemůže být dokázána, dodal advokát.

Ve středu obžaloba ve své závěrečné řeči navrhla pro Képíróa trest vězení, a to i přes jeho pokročilý věk 97 let a přesto, že obžalobě podle agentury AFP chybí hmatatelné důkazy. Žádní svědci už nežijí a obžaloba svá obvinění zakládá především na dřívějších procesech a dřívějších písemných svědectvích.

Podle obžaloby se Képíró za války zúčastnil nájezdu na Novi Sad, při němž bylo zavražděno přes 1 200 civilních obyvatel města, převážně Židů, Romů a Srbů. Území dnešní srbské oblasti Vojvodina, včetně jejího správního střediska Nového Sadu, Maďarsko za druhé světové války jako tehdejší spojenec nacistického Německa anektovalo.

Képíró byl spolu se 14 dalšími maďarskými důstojníky odsouzen ještě během války, fašistický režim Šípových křížů ho ale po příchodu k moci osvobodil. V roce 1944 Képíró uprchl přes Rakousko do Argentiny, kde žil desítky let. Maďarský komunistický režim Képíróa znovu odsoudil, i když v nepřítomnosti, v roce 1946 ke 14 letům vězení. Do Maďarska se vrátil v roce 1996, jeho identita ale byla údajně zjištěna až nyní. Jeho stopu v roce 2006 v Budapešti objevil nynější šéf Střediska Simona Wiesenthala Efraim Zuroff.

Na seznamu střediska Képíró už od války patří k nejhledanějším osobách. Sám Képíró popírá obvinění, že by se masakru účastnil.

Sándor Képíró
Zdroj: ČT24