Obžaloba Strausse-Kahna v troskách, pokojská opakovaně lhala

New York – V kauze bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu Dominiqua Strausse-Kahna zřejmě došlo k posunu. Prokurátoři objevili prý určité pochybnosti o důvěryhodnosti ženy, která ho obvinila ze znásilnění. Strauss-Kahn se má navíc dnes překvapivě dostavit k soudu. Původně se mělo předběžné slyšení konat až 18. července. Podle žaloby 14. května exšéf Mezinárodního měnového fondu sexuálně napadl pokojskou v newyorském hotelu. Strauss-Kahn ale veškerou vinu odmítá.

Zpravodajská stanice CNN informuje, že žalobci objevili závažné pochybnosti, které podkopávají důvěryhodnost pokojské, jež obvinila exšéfa MMF ze znásilnění. Na základě toho se žalobci rozhodli na dnešek svolat k soudu tým obhájců Strausse-Kahna. Právníci zřejmě požádají o změnu podmínek domácího vězení nebo o jeho úplné propuštění

Včera přišel list New York Times s tím, že nejmenovaný zdroj zapojený do případu tvrdí, že vyšetřovatelé objevili obrovské trhliny ve výpovědích pokojské. Ta ji několikrát změnila a opakovaně lhala.

Podle NYT se také objevil záznam jejího telefonátu s usvědčeným zločincem ze dne, kdy bylo vzneseno obvinění vůči šéfovi MMF. Pokojská údajně s tímto člověkem mluvila o možnosti, jak vydělat na tom, když někoho obviní ze sexuálního napadení.

Muž, kterého odsoudili za držení 200 kilogramů marihuany, měl také v minulosti na účet pokojské vkládat peníze v hotovosti. Nešlo přitom o zanedbatelné částky. Dohromady přistálo na účet pokojské od několika lidí asi 100 tisíc dolarů, což je asi 1,7 milionu korun. Policie proto musí prověřit, zda nebyla zapojena do obchodu s drogami nebo do praní špinavých peněz.

Francouzský list La Libération spekuluje, že se obhájci pokusí napadnout identifikaci Dominiquea Strausse-Kahna jeho údajnou obětí den po jeho zadržení na komisařství v Harlemu.   

Policie zadržela bývalého ředitele MMF 14. května na newyorském letišti, když chtěl odletět do Paříže. Pokojská z newyorského hotelu tvrdí, že ji Strauss-Kahn sexuálně napadl. Snažil se jí prý donutit k orálnímu sexu. V pokoji a na šatech ženy policie našla stopy po finančníkově spermatu. Obviněný byl propuštěn z vazby na kauci, je ale v domácím vězení v New Yorku. Veškerá obvinění popírá. Za pokus o znásilnění mu nicméně hrozí až 25 let vězení.