Strauss-Kahn je na svobodě, případ bude asi odložen

New York – Newyorský soudce dnes propustil na čestné slovo bývalého výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu Dominiqua Strausse-Kahna z domácího vězení, ve kterém byl kvůli obvinění ze znásilnění. Rozhodl také, že Strauss-Kahn dostane zpět kauci složenou současně s uvržením do domácího vězení. Z USA ale francouzský politik nesmí odjet, jeho cestovní doklady si zatím nechají americké úřady. Obvinění proti němu nebylo staženo. Obhájce údajné oběti ale přiznal, že prokurátor se kloní k odložení případu ad acta.

Rozhodnutí bylo oznámeno po krátkém soudním stání, k němuž byl Strauss-Kahn nečekaně předvolán ve čtvrtek. Prokurátoři na něm prohlásili, že věrohodnost ženy, která Strausse-Kahna ze znásilnění obvinila, je zpochybněna. Soudce Michael Obus řekl, že vyšetřovatelé budou pokračovat v práci a prověří všechny důkazy. „Se soudem se nebude spěchat,“ prohlásil.

Benjamin Brafman, obhájce Strausse-Kahna:

„Tohle je první velký krok správným směrem. Chceme, aby tím dalším bylo smetení všech bodů obžaloby.“

Strauss-Kahn, který k soudu přišel se svou manželkou Anne Sinclairovou, vyšel ze soudní síně s úsměvem. Před soudcem souhlasil s tím, že se k soudu dostaví, kdykoli to bude zapotřebí, včetně předem ohlášeného stání 18. července.

Jeden z jeho obhájců William Taylor při odchodu ze soudní budovy vyslovil přesvědčení, že jeho klient bude obvinění zproštěn. Advokát pokojské Kenneth Thompson ale řekl, že jeho mandantka nezměnila na své výpovědi „ani slovo“ a že jsou tu „hmotné důkazy“ sexuálního útoku. „Udělala nějaké chyby, ale to neznamená, že to není oběť znásilnění,“ řekl advokát.

Prokurátor dnes řekl, že žena v rozporu s tím, co tvrdila dříve, uklízela po incidentu jiný pokoj, pak se vrátila do suity Strausse-Kahna a teprve potom ohlásila (údajný) incident svému nadřízenému.

S informacemi, že žaloba proti Straussi-Kahnovi se hroutí, přišel list The New York Times. Napsal, že dvaatřicetiletá žena původem z Guineje několikrát lhala. Mimo jiné se objevil záznam jejího telefonátu s usvědčeným zločincem ze dne, kdy bylo vzneseno obvinění vůči šéfovi MMF. Prý s ním mluvila o možnosti, jak vydělat na tom, když někoho obviní ze sexuálního napadení.

Podle vyšetřovatelů, které list citoval, ale nic neumožňuje tvrdit, že se Strauss-Kahn stal obětí nějakého spiknutí zosnovaného jeho politickými soupeři.

Pověst DSK je nenávratně poničena

Pověst Dominiqua Strausse-Kahna je ale i přes nový vývoj poničená. Vedení Mezinárodního měnového fondu se tenhle týden ujala bývalá francouzská ministryně financí Christine Lagardeová. Zastánci Strausse-Kahna ale mluví o jeho návratu do francouzské politiky – i když zřejmě ne do boje o prezidentské křeslo příští rok.

Strauss-Kahn míří k soudu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP