Afghánistán hlásí 20 obětí, především civilistů

Kábul – Výbuch bomby nastražené na silnici v jihoafghánské provincii Zábul zabil 13 lidí – všichni přitom patřili k jedné rodině. Jsou mezi nimi i čtyři ženy a dvě děti. Podle místních úřadů se rodina vracela z Pákistánu, kam před časem uprchla kvůli násilí v Afghánistánu. V sousední provincii Kandahár zahynuli v noci na dnešek dva muži, když na nastraženou bombu šlápl jejich osel. Když přišli sebrat jejich těla další vesničané, explodovala druhá nálož a zabila další dva civilisty.

Nastražené bomby, které jsou v Afghánistánu snadno k mání, jsou nejčastější příčinou civilních ztrát v zemi. Právě civilisté jsou hlavními oběťmi války v Afghánistánu. Podle OSN bylo v roce 2010 v zemi zabito nejméně 2 777 civilistů, což byla nejhorší bilance za téměř deset let trvání války. 

Severoatlantická aliance oznámila, že při výbuchu bomby v západní provincii Faráh dnes zahynul při průzkumné hlídce italský voják a jeden další muž byl zraněn. Podle zdrojů z ministerstva vnitra také dnes ozbrojenci na motocyklu zastřelili člena místní rady v provincii Hílmand. 

Násilí v Afghánistánu navíc neustále narůstá v době příprav Severoatlantické aliance na předání odpovědnosti za bezpečnost afghánským silám v sedmi oblastech, které začne už tento měsíc. Jde o začátek transformačního procesu, během kterého by zemi do konce roku 2014 měly postupně opustit všechny zahraniční jednotky.

Vydáno pod