V Kosovu stále zůstává skoro pět tisíc vojáků jednotek KFOR

Priština – Česká armáda se sice začala z Kosova stahovat, stále tam ale zůstává skoro pět tisíc vojáků mezinárodních jednotek KFOR. Podle velení NATO jsou zárukou stability na celém západním Balkáně. Úkoly jednotek se ale postupně pozměnily, teď hlídají vojáci zejména kosovské hranice a pomáhají s výcvikem kosovské armády. Ze základen také vyjíždějí pozorovací týmy, které zjišťují, jaká je nálada mezi místními Srby a Albánci.

Mezinárodní síly KFOR mají mezi obyvateli Kosova velký respekt a obě hlavní etnika – Albánci i Srbové – se shodují, že by měly jednotky v zemi zůstat co nejdéle. „Svou práci dělají dobře, sblížili jsme se s nimi, KFOR je zárukou, že se tady nemůže porušovat zákon,“ pochvaluje si kosovský Srb Radisav Perovič. 

Vojáci také pomáhají místním lidem, třeba rodině kosovského Albánce Čuna Selmaniho shořela v zimě střecha, členové mezinárodních sil mu ale postavili novou: „Nevím, co bych bez pomoci vojáků KFOR dělal. Nemám moc peněz, nepostarali se jenom o střechu, dali mi navíc oblečení a jídlo pro děti.“ 

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Jednotky vstoupily do Kosova v roce 1999, tehdy to bylo skoro 50 tisíc vojáků. O čtyři roky později v zemi zůstalo necelých 18 tisíc, tento počet se ale bude postupně snižovat. Třeba v říjnu letošního roku už v Kosovu nebude žádný český voják a v březnu příštího roku už by mělo na základnách působit jen 2 500 členů mezinárodních sil. O bezpečnost místních obyvatel se teď stará hlavně sedm tisíc místních policistů a také 2 500 příslušníků nově vznikající kosovské armády.